Twee+kennissessies+over+%27De+big+van+morgen%27+in+april
Achtergrond
© Koos Groenewold

Twee kennissessies over 'De big van morgen' in april

Koppels biggen produceren met toegevoegde waarde is de rode draad door de twee kennissessies van Varkens in de maand april. Samen met Agrifirm en MS Schippers wordt praktische informatie gedeeld over het verhogen van de bigkwaliteit. Het rendement vaart wel bij een geoliede teamaanpak.

In de kennissessies op dinsdag 6 en dinsdag 20 april (16 tot 17 uur) staat 'De big van morgen' centraal. Bij vermeerderaars draait het tegenwoordig niet alleen meer om steeds meer biggen per zeug per jaar produceren. De geleverde kwaliteit tikt flink door in het rendement van hun bedrijven.

Vleesvarkenshouders vragen steeds nadrukkelijker om biggen die probleemloos opstarten en vlot willen groeien en koppels die uniform blijven. De laatste jaren is bij hen meer aandacht gekomen voor de diergezondheid en de kwaliteit van de opgelegde biggen. Als deze basis op orde is, kunnen vleesvarkenshouders soepel sturen op prestaties. Ze zijn bereid te betalen voor kwaliteitsbiggen en kunnen samen met een vaste vermeerderaar maximaal rendement behalen.

Teamwork en structuur

Het verbeteren van de bigkwaliteit is niet iets van draaien aan een knop. Het vergt inspanning en doorzettingsvermogen van zeugenhouders, hun personeel en het hele team om hen heen. Het is teamwork en de neuzen moeten dezelfde kant opstaan. Ook zijn richtinggevende data nodig om op te kunnen sturen. Dit alles komt samen in de geïntegreerde aanpak van Agrifirm en MS Schippers. In de TOP-aanpak Biggen inclusief HyCare werken ze samen met varkenshouders doelgericht aan die gewilde biggen van morgen.

Gezondheid en dierenwelzijn gaan hand in hand samen met een hoger rendement en meer werkplezier

Arjan Wermink, hygiënespecialist bij MS Schippers

In de kennissessies legt Lennert Teuwen, HyCare-specialist bij Agrifirm, uit hoe die aanpak wordt uitgerold in de praktijk en omkleed met praktische voorbeelden. Een biggen- en een hygiënescan op een zeugenbedrijf dienen bijvoorbeeld als nulmeting. 'Met die bevindingen en analyses van gegevens stellen we een adviesrapport op met daarin aandachtspunten om de voerkosten te reduceren en de bigkwaliteit te verbeteren', licht Teuwen toe. 'Dat geeft houvast en doelen zijn realistisch.'

Basisprincipes bij hygiëne

Vanuit MS Schippers geeft hygiënespecialist Arjan Wermink tekst en uitleg over de praktische inpassing van HyCare. Het maximaliseren van de hygiëne wordt op elk bedrijf anders ingevuld, maar de basisprincipes zijn overal identiek. De aanpak is gericht op het voorkomen van insleep van kiemen en het minimaliseren van kruisbesmettingen binnen de stalmuren.

Voor kiemen ondoordringbare en strakke vloeren zorgen voor een optimaal effect van het schoonmaken en ontsmetten. Dat is cruciaal voor het laag mogelijk krijgen van de infectiedruk. Maar ook een professionele bestrijding van plaagdieren en het borgen van een optimale drinkwaterkwaliteit dragen daaraan bij. 'Door daar strak in te staan krijg je als varkenshouder meer grip op de bedrijfsvoering', ervaart Wermink. 'Gezondheid en dierenwelzijn gaan hand in hand samen met een hoger rendement en meer werkplezier.'

Bij de sessie op 20 april haakt een varkenshouder of bedrijfsleider aan die ervaring heeft met die geïntegreerde aanpak. Direct aanmelden.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    10 %
  • Zondag
    5° / 1°
    10 %
  • Maandag
    9° / 6°
    5 %
Meer weer