NVWA legt twee varkensbedrijven last onder dwangsom op
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft twee varkensbedrijven een last onder dwangsom opgelegd. Zij scheiden hun biggen voordat ze 21 dagen oud zijn. Dat is niet toegestaan. Wakker Dier had bij de NVWA een handhavingsverzoek ingediend. Aanvankelijk stelde de autoriteit dat dit niet helemaal onwettig is.
Volgens de NVWA is het niet toegestaan biggen te scheiden van het ouderdier, voordat de biggen 21 dagen oud zijn. Dit mag alleen als de varkenshouder aannemelijk kan maken dat het scheiden van een dier van het ouderdier noodzakelijk is met het oog op de gezondheid en het welzijn van het dier of het ouderdier. Er mag geen sprake zijn van gangbare praktijk: het uitgangspunt is nee, tenzij.
Bij inspecties op twee varkensbedrijven bleek dat sommige biggen indien nodig eerder dan 21 dagen na de geboorte van hun moeder af gingen. De bedrijven geven volgens de NVWA aan in dat geval de sterkere biggen apart te zetten in een gespecialiseerde voorziening met kunstmelk. Zo geven ze kleinere biggen meer kans om voldoende te kunnen drinken bij de zeug zonder competitie om spenen. Op die manier zou de overlevingskans van de achtergebleven biggen groter worden.
Welzijn
Toch is dat niet toegestaan volgens de wetgeving. Biggen scheiden voordat ze 21 dagen oud zijn, mag alleen als dat in het belang van het welzijn van de desbetreffende biggen of van de moeder is. Dat is bij deze twee bedrijven niet het geval. Hier worden andere biggen van de zeug weggehaald. Daarom moeten de twee varkensbedrijven hiermee stoppen. Om ervoor te zorgen dat ze dat doen, heeft de NVWA beide bedrijven een last onder dwangsom opgelegd.
Mocht de NVWA niet handhaven, dan had Wakker Dier gedreigd om naar de rechter te stappen. Ook is Wakker Dier een campagne begonnen tegen 'weeskinderen', waarin wordt gesteld dat de NVWA wegkijkt bij moederloze opfok van biggen. Volgens de organisatie hebben biggen die worden weggehaald bij de zeug, vaker gezondheidsproblemen, angst en rusteloosheid.