Duitsland+zoekt+met+man+en+macht+naar+AVP%2Dhaard
Nieuws
© Marcel Berendsen

Duitsland zoekt met man en macht naar AVP-haard

Duitsland zet vol in op onderzoek naar de haard van de Afrikaanse varkenspest die in dat land rondwaart. Nu is nog volstrekt onduidelijk in welke richting het virus zich kan verspreiden. Veterinaire experts noemen het dan ook zinloos om nu permanente hekken te plaatsen.

Het advies van de experts is voorlopig gebruik te maken van elektrische afrasteringen, totdat er meer duidelijkheid is. Ondertussen luidt de landbouwvereniging in Beieren (LSV) de noodklok en roept de Beierse deelstaatregering op tot actie.

De eerste gevallen van AVP zijn namelijk al gemeld in het grensgebied met Hessen. LSV maakt zich zorgen over de aanpak, mocht zich in Beieren AVP voordoen. Ze roept de deelstaatregering op nu al een plan te maken voor de 'snelst mogelijke, korte communicatie'.

Het Friedrich Loeffler Instituut bevestigde op 12 juli AVP bij een dood wild zwijn. Het dier werd zes dagen daarvoor aangetroffen vlak bij Gibsheim. Dat ligt op 146 kilometer van Trier. De deelstaat Rheinland-Pfalz ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan Frankrijk, Luxemburg en België. In Rheinland-Pfalz is nu bij vijf zwijnen AVP vastgesteld. In de deelstaat Hessen ligt het aantal actuele besmettingen op 21.

Varkenspopulatie in gevaar

Uit onderzoek blijkt dat het virus sinds een maand of drie in Hessen rondwaart. Deskundigen maken zich zorgen over de aanhoudend hoge virale last in het besmette gebied. 'Dit kan problematisch zijn voor de binnenlandse varkenspopulatie. Een wild zwijn hoeft geen bedrijf binnen te gaan om het virus te verspreiden', legt Klaus Robert Depner van het FLI uit.

Experts maken zich ook zorgen over de menselijke factor. Zelfs als de hekken perfect zijn geconstrueerd, kunnen mensen het virus verspreiden. Zij roepen daarom varkenshouders en hun medewerkers op externe en interne biosecurity de hoogste prioriteit te geven.

Daarnaast adviseren de experts het bewustzijn bij de bevolking te vergroten. Hun oproep: blijf op de paden, houd honden aangelijnd en meld gevonden kadavers van wilde zwijnen onmiddellijk bij de plaatselijke dierenarts.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    23° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 14°
    20 %
  • Vrijdag
    26° / 14°
    5 %
Meer weer