%27Geen+tijd+voor+komkommertijd%27
Blog
© Koos Groenewold

'Geen tijd voor komkommertijd'

Terwijl onze studenten al een paar weken vrij zijn, zijn de schoolkinderen in deze regio pas vanaf deze week vrij. Menigeen zal blij zijn met zes weken geen school en lekker veel vrije tijd. De komkommertijd is aangebroken. Tijd voor ontspanning.

Dat laatste is hier wel anders. Waar de batterij normaal opgeladen wordt in de zomer, staan we nu volop aan. De bouw van de vleesvarkensstal vordert gestaag, maar ik kan nog niet geloven dat hier half september de eerste biggen in komen te liggen. Volgens de bouwvakkers moet ik daar niet over nadenken, maar hun het vertrouwen geven. Daar is natuurlijk wat voor te zeggen. Ze bouwen niet voor het eerst.

Ondertussen zet ik mij in voor Vechtdal Boert Bewust. Eén van de tien streken die onder de landelijke stichting Boert Bewust vallen. Als vereniging gaan we graag de dialoog met de samenleving aan. Door het organiseren van evenementen als fietstochten, proeverijen, open dagen en biggen knuffelen en via sociale media laten we de samenleving het reilen en zeilen op een boerenbedrijf zien.

In de zomermaanden bundelen we alle activiteiten en komen ze niet alleen op onze website te staan, maar ook op de website van de landelijke campagne 'Boeren en tuinders pakken uit'. Hierop is per provincie te zien wat er allemaal te doen is.

Mocht je er dus een dagje op uit willen en willen kijken bij een andere sector, dan zeg ik: gewoon doen. Hier kunnen we als varkenshouders ook ideeën van krijgen. Daarnaast vind ik dat meer varkenshouders zich zouden mogen aansluiten bij een Boert Bewust-streek. Denk er eens over na. Wellicht heb jij wel komkommertijd. Dat geldt ook voor de periferie. Zonder geld of andere middelen, geen activiteiten. Hoe kan jij of jouw werkgever een steentje bijdragen?

Zelf zit ik meer op de educatietoer. De eerste afspraken voor praktijklessen varkenshouderij met het Zone.college zijn gemaakt. Hopelijk krijgen we wat jongeren enthousiast, zodat ze na hun studie in onze mooie sector aan het werk willen.

O ja, en de Rotary Hardenberg komt in de tweede helft van dit jaar nog bij ons op bezoek. Dit gaan we natuurlijk goed voorbereiden. Het is tenslotte goed dat iedereen weet waarom we niet zonder varkens in Nederland kunnen. Geen tijd voor komkommertijd deze zomer.

Ruth van der Haar
Varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 17°
    80 %
  • Woensdag
    22° / 14°
    5 %
  • Donderdag
    24° / 12°
    5 %
Meer weer