Dierenbescherming+verplicht+vrijloopkraamhok+van+7%2C5+vierkante+meter
Nieuws
© Schothorst Feed Research

Dierenbescherming verplicht vrijloopkraamhok van 7,5 vierkante meter

Voor vermeerderaars die meedoen aan het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, is met ingang van 2035 een vrijloopkraamhok van 7,5 vierkante meter verplicht. Dat blijkt uit nieuwe criteria die keurmerkeigenaar deze week heeft rondgestuurd naar stakeholders en andere betrokkenen.

Een vrijloopkraamhok van 7,5 vierkante meter geldt voor alle drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Normaal is er sprake van een staffel tussen één, twee en drie sterren. Dat die er voor het vrijloopkraamhok niet is, komt omdat kleinere oppervlaktes averechts kunnen uitpakken met hogere biggensterfte tot gevolg, licht Rosan de Groot van de Dierenbescherming toe.

In het vrijloopkraamhok moet er voor de zeug minimaal 4,5 vierkante meter beschikbaar zijn, een draaicirkel van minimaal 2 meter en een ingestrooid biggennest van minimaal 1 vierkante meter. 'Maar liever nog 1,2 vierkante meter', zegt De Groot. Voor varkenshouders die al hebben geïnvesteerd in een vrijloopkraamhok dat niet de vereiste maten heeft, geldt een overgangstermijn tot 2045.

Andere norm dan in Duitsland

Lange tijd werd gedacht dat Nederland voor het vrijloopkraamhok dezelfde afmetingen zou aanhouden als Duitsland, waar 6,5 vierkante meter als norm geldt. Dat het 1 vierkante meter meer is geworden, komt door nieuwe inzichten op het gebied van functiegebieden en gedragsbehoeftes.

Wageningen University & Research heeft gekeken welke ruimten voor de diverse functiegebieden wenselijk zijn. Ook bracht de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) in 2022 een niet te negeren advies uit over hoe het welzijn van varkens kan worden verbeterd.

Stalklimaat

Een ander opvallend nieuw criterium is de verplichting om het stalklimaat te monitoren op temperatuur, ammoniak, CO2-gehalte en relatieve luchtvochtigheid. 'Stalklimaat is belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van varkens, maar ook voor het werkplezier van de varkenshouder', verklaart De Groot.

De Dierenbescherming stelde voor het stalklimaat doelcriteria op met een ondergrens. Per kwartaal moeten de doelen voor minimaal 60 procent worden gehaald. De Groot: 'Een varkenshouder kan zo met doelen leren werken en direct de effecten zien van maatregelen op het stalklimaat.'

Krulstaartroutes

Om in 2030 te kunnen stoppen met het couperen van staarten, moeten deelnemers aan het Beter Leven-keurmerk uiterlijk op 1 januari 2026 zijn begonnen met een van de drie Krulstaartroutes van de Coalitie Vitale Varkenshouderij. De Dierenbescherming noemt de welzijnscheck een goed instrument om de knelpunten in het bedrijf op te sporen. Deze wordt opgenomen in de criteria, evenals de beslisondersteuners voor zorgbehoevende dieren.

'Voor onze organisatie is een verantwoorde omgang met dieren belangrijk. De Dierenbescherming begon daarom in 2007 met het Beter Leven-keurmerk', zegt De Groot. Een cursus mens-dierinteractie verplichten voor medewerkers op een varkensbedrijf past daar ook bij.

Transportafstand beperken

In plaats van beperkingen op transportduur zijn in de nieuwe set criteria beperkingen op transportafstand opgenomen voor het vervoer van biggen en vleesvarkens. Voor biggen geldt nu een maximale afstand van 280 kilometer. Dat komt overeen met een transportduur van vier uur. Eerder was zes uur toegestaan. Voor vleesvarkens is dat 420 kilometer, overeenkomend met de huidige maximale transportduur van acht uur.

De Dierenbescherming heeft de complete set met wijzigingen naar ketenregisseurs en andere belanghebbenden gestuurd. Zij kunnen daarop tot 1 oktober reageren. Als de reacties op de set wijzigingen zijn behandeld, wordt de nieuwe set criteria definitief vastgesteld.

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 4°
    20 %
  • Woensdag
    10° / 6°
    5 %
Meer weer