ING: 'Varkenssector krimpt 20 procent en varkenscyclus blijft'
De varkenssector in Nederland zal de komende vijf jaar zo'n 20 procent in omvang afnemen, verwacht sectorspecialist Jan Willem van den Berg van ING. 'Diverse uitdagingen zijn er op het gebied van duurzaamheid, waaronder het dierenwelzijn. Het economisch rendement is en blijft goed, maar de varkenscyclus is een blijvertje.'
Wat de beëindigingsregeling op gaat leveren is volgens Van den Berg koffiedik kijken. 'Maar ik verwacht dat het aantal varkens in Nederland de komende vijf jaar zo'n 20 procent gaat afnemen. Met naar schatting 8,5 miljoen varkens zal er in de varkensvleesproductieketen nog heel wat gaan gebeuren.'
Zijn zijn in de mengvoerwereld fusies en overnames al in volle gang. 'De overblijvende bedrijven zijn grootschaliger en kunnen diervoeders leveren vanuit meerdere productielocaties', stelt hij. 'Neemt de vraag naar voer de komende jaren af, dan kunnen ze daar geleidelijk op inspelen door de minst efficiënte locatie te sluiten.'
Ook varkensslachterijen al in op de minder goede vulling van slachthaken. Die ontwikkeling is jaren geleden al ingezet, constateert hij. 'In 2016 is varkensslachterij Hilckmann in Nijmegen gestopt, terwijl vrij concrete nieuwbouwplannen op een andere locatie op tafel lagen. Meer recent is de slachtcapaciteit van varkens bij Gosschalk in Epe verdwenen.'
De samenvoeging van de varkensactiviteiten van de Pali Group en Compaxo dit jaar heeft volgens Van den Berg ook enige impact. 'Toch moet er meer gebeuren in de slachterijwereld om efficiënt te kunnen blijven. Een bedrijf met meerdere slachtlocaties komt dan als eerste in aanmerking om bepaalde stappen te zetten.'
Waar staat de sector over vijf jaar?
'Ik voorzie voor varkenshouders goede bedrijfsrendementen', benadrukt de sectorspecialist. 'Natuurlijk blijft het produceren van varkensvlees een internationale activiteit en zal de varkenscyclus zich blijven voordoen. Wel beweegt zich zo'n periode met piek- en dalprijzen voor varkensvlees op een gemiddeld hoger prijsniveau.'
Varkenshouders zullen volgens de ING-er moeten investeren in verduurzaming van de varkensvleesproductie. Marktgericht produceren in concepten en sturen op kasstromen en economisch resultaat. Dat geldt ook voor de biologische varkenshouderij.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Nieuwe Oogst.