POV+roept+op+tot+tijdige+controle+van+wilde+zwijnen+in+maispercelen
Nieuws
© Vidiphoto

POV roept op tot tijdige controle van wilde zwijnen in maispercelen

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) roept grondeigenaren op om tijdig te controleren of zich wilde zwijnen bevinden in te oogsten maispercelen. Als dit het geval is, dan is het advies om contact op te nemen met een lokale jager en de loonwerker in te lichten. Reden hiervoor is het voorkomen van verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest.

Wilde zwijnen verschuilen zich graag in maispercelen; het is dan ook geen onbekend gezicht om een wild zwijn een perceel te zien ontvluchten wanneer de hakselaar begint met oogsten. Dit jaar is het volgens de POV extra belangrijk om de dieren in de gaten te houden, met name in grensgebieden.

In verschillende regio's in Duitsland, waaronder in de deelstaat Hessen, zijn namelijk al veel besmettingen met Afrikaanse varkenspest geconstateerd onder wilde zwijnen. 'De Nederlandse varkenshouderij neemt al geruime tijd maatregelen om de insleep van Afrikaanse varkenspest te minimaliseren. Hier valt ook de controle op wilde zwijnen onder', schrijft de belangenvereniging.

Draaiboek

Als er een besmet wild zwijn wordt ontdekt in Nederland, dan gaat het draaiboek voor Afrikaanse varkenspest in werking. Dit betekent dat het gebied wordt afgezet, met beperkingen voor transport van dieren, bewerking van grond en een oogstverbod.

De POV roept agrarisch ondernemers op om melding te maken wanneer er wildschade is op een perceel en/of er wilde zwijnen zijn gesignaleerd. 'Op deze manier ontstaat een beter beeld van de situatie en kan passende actie worden ondernomen om verdere besmetting te voorkomen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 9°
    70 %
Meer weer