Bijna+60%2E000+varkens+in+Noord%2DItali%C3%AB+gedood+vanwege+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Bijna 60.000 varkens in Noord-Italië gedood vanwege Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest heeft in een maand tijd geleid tot 16 uitbraken op varkensbedrijven waardoor er in totaal bijna 60.000 varkens gedood en afgevoerd moesten worden. De meeste bedrijven liggen in de regio Lombardije, ten zuiden van Milaan.

Italië kampt sinds 7 januari 2022 met Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen op het vasteland. Op het eiland Sardinië is daarnaast al tientallen jaren een andere stam van het AVP-stam actief. Die uitbraken zijn onder controle. Dit jaar is zijn er op het eiland geen besmettingen geweest bij wilde zwijnen of gehouden varkens.

Noord-Italië, de regio met de meeste varkens in Italië is juist zwaar getroffen. Sinds de introductie van de Afrikaanse varkenspest bij de wilde zwijnen breidt het besmette gebied alsmaar uit. Dit jaar zijn er in heel Italië 1.136 besmette wilde zwijnen gevonden, waarvan het allergrooste deel in Noord-Italië.

Grote bedrijven getroffen

Daarnaast zijn er nu dus veel uitbraken bij gehouden varkens. Tot een maand geleden waren dat vooral uitbraken bij kleine bedrijven, nu zijn er ook grote bedrijven getroffen.

In Mortara, provincie Pavia, regio Lombarije is bijvoorbeeld een zeugenbedrijf met in totaal 12.458 dieren besmet geraakt met AVP. In Tromollo, ook in Pavia, Lombardije is een vleesvarkensbedrijf met 20.430 varkens getroffen door de virusziekte. In totaal gaat het bij de 16 uitbraken van 26 juli tot en met 23 augustus om 59.239 varkens.

Het aantal uitbraken is sinds het laatste rapport van het ministerie van gezondheid nog verder opgelopen. Inmiddels zijn er dit jaar 24 uitbraken gemeld bij varkensbedrijven. Naast uitbraken in Lombardije zijn dat vijf uitbraken in Piëmonte, een in Emilia Romagna.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer