Afrikaanse+varkenspest+op+twee+grote+Poolse+varkensbedrijven
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Afrikaanse varkenspest op twee grote Poolse varkensbedrijven

Twee voor Poolse begrippen grote varkensbedrijven zijn besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest (AVP). In totaal zijn er nu veertig uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen gemeld dit jaar, tien meer dan in 2023.

Vooral Groot-Polen wordt dit seizoen flink getroffen met 23 van de 40 uitbraken. Daarbij is juist die provincie verantwoordelijk voor 30 procent van de varkensproductie in dat land.

Met 2.887 varkens is uitbraak 38 de grootste van dit jaar. Daarbij ligt dit bedrijf buiten de besmette zone in Groot-Polen, die hierdoor moet worden uitgebreid. Nog meer varkensbedrijven in de provincie krijgen hierdoor te maken met vervoersverboden.

Uitbraak 39 betreft met 2.396 varkens ook een voor Poolse begrippen groot bedrijf. Het bedrijf ligt in de regio West-Pommeren en buiten de besmette regio die ook hier moet worden uitgebreid.

Bij de wilde zwijnen blijft het aantal uitbraken ook maar toenemen. De teller staat inmiddels op 1.230, waarbij één of meerdere wilde zwijnen zijn gevonden. Daarmee komt het totaalaantal besmette wilde zwijnen ruim boven de 1.600 uit.

AVP-uitbraken Noord-Italië

In het noorden van Italië, in het gebied met de meeste varkensbedrijven van het land, zijn vijf uitbraken bij gehouden varkens geconstateerd. Ook hier is een uitbraak buiten het besmette gebied gevonden. In totaal zijn er dit jaar dertien uitbraken bij gehouden varkens in Italië.

Daarnaast blijft ook in Italië het aantal uitbraken bij wilde zwijnen stijgen. Dit jaar zijn er in het hele land 1.126 met AVP besmette wilde zwijnen gevonden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer