Duitse+vleesafzet+stuit+op+problemen+door+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Marcel Berendsen

Duitse vleesafzet stuit op problemen door Afrikaanse varkenspest

De Duitse varkenssector ondervindt problemen met de afzet van varkensvlees uit gebieden waar Afrikaanse varkenspest heerst. Het risico op een uitbraak van het virus in dat land was al langer in zicht, maar de levensmiddelenhandel heeft hier volgens de sector te weinig op voorgesorteerd.

De dreiging dat Duitsland met AVP zou worden geconfronteerd zat al jaren in de lucht. Nu de situatie daar is, blijkt varkensvlees uit AVP-gebieden bijna onverkoopbaar. 'Wat ons grote zorgen baart zijn de afzetmogelijkheden van dieren die zijn getest op AVP en aantoonbaar gezond zijn', zegt voorzitter Hubertus Beringmeier van de Westfaalse-Lippische Landbouworganisatie (WVL).

Er is geen enkele reden waarom gezonde dieren niet gewoon op de markt kunnen worden gebracht, stelt Beringmeier. 'Aangedragen oplossingen worden om onbegrijpelijke redenen keer op keer van de hand gewezen. Wanneer gezonde varkens zich daardoor ophopen in de beperkingsgebieden, druist dat ook in tegen het dierenwelzijn', luidt het verwijt van Beringmeier aan de retail.

Volgens de WVL-voorzitter is het vlees uit beperkingszones het best geteste vlees dat op de markt te vinden is. Maatregelen ter bestrijding van dierziekten, bioveiligheidscontroles en laboratoriumtests op boerderijen en consistente scheidingsprocessen bij het slachten en verwerken garanderen dat er geen besmet vlees in de voedselketen terechtkomt.

Politiek moet ingrijpen

Beringmeier merkt op dat hier ook een taak ligt voor de politiek. Zij hoort te handelen in het belang van diereneigenaren. In dit geval varkenshouders, die ook al lang wachten op financiële steun. 'Zij zijn buiten hun schuld in deze situatie beland', zegt hij. WVL zet zich samen in met de Rijnlandse landbouwvereniging om het onderwerp op de agenda te krijgen van de komende conferentie van Duitse landbouwministers.

Steeds meer Duitse deelstaten krijgen te maken met beperkingen door de vondst van dode wilde zwijnen die zijn overleden aan AVP. Nedersaksen, Hessen, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg zijn door de besmettelijke varkensziekte getroffen. Bijna dagelijks duikt ergens een nieuwe besmetting op.

Om te voorkomen dat AVP zich verder verspreidt richting Odenwald, Beieren en Baden-Württemberg, begint Hessen nu met de bouw van een 50 kilometer lang permanent hek langs de B45. Dat gebeurt naast de bestaande tactische elektrische hekken binnen de uitsluitingszones.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer