%27Van+stal+tot+restaurant%3A+hoe+dichten+we+de+kloof+tussen+boeren+en+burgers%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Van stal tot restaurant: hoe dichten we de kloof tussen boeren en burgers?'

Bij Oijnk! Boerderijwinkel werken we elke dag aan het verkleinen van de afstand tussen de boer en de burger. We willen dat mensen begrijpen waar hun eten vandaan komt en wat er nodig is om gezond, eerlijk en lokaal voedsel te produceren. Daarom was ik ontzettend blij om samen met Krista van Tiny Restaurant en Irene van De Zorgboog een bijzonder project op te zetten voor de leerlingen van het Commanderij College.

Deze jonge ondernemers in spe hebben de kans gekregen om hun eigen restaurantconcept te ontwikkelen. Wat een geweldige namen zijn er door die jongeren bedacht. Van 'de glimlach' tot 'het Regtaurant', de creativiteit spatte ervan af. Maar het ging niet alleen om het bedenken van een leuke naam. De leerlingen zijn met hun voeten in de klei gestapt en zijn op onderzoek gegaan naar de producten van onze lokale Laarbeekse boeren. Wat wordt er hier geproduceerd? Door wie? En, heel belangrijk: hoe smaakt het?

Als boerin en trotse eigenaar van Oijnk! ben ik ervan overtuigd dat dit soort projecten essentieel is om de kloof tussen boeren en burgers te dichten. In een wereld waar eten steeds vaker uit een anonieme supermarkt komt, vergeten we soms hoeveel passie en hard werken er achter elk product zit.

Bij Oijnk! draait alles om transparantie en verbinding. We laten mensen zien hoe varkens worden gehouden, wat er komt kijken bij een duurzame varkenshouderij en waarom lokaal geproduceerd vlees niet alleen lekkerder is, maar ook beter voor de omgeving.

De leerlingen hebben nu een week om na te denken over welke heerlijke hapjes ze met de Laarbeekse producten gaan maken voor hun restaurant. Het is zo mooi om te zien hoe zij ontdekken wat onze streek te bieden heeft. Van het varkensvlees van Oijnk!, rundvlees en zuivel tot de groente en fruit van lokale telers. Dit project laat zien dat we samen door openheid en samenwerking tot iets bijzonders kunnen komen. Het verbindt de generaties, de stad en het platteland en bovenal de boer met de burger.

Ik kijk er enorm naar uit om te zien wat voor gerechten de leerlingen zullen maken en hoe zij de smaken van Laarbeek gaan presenteren. Eén ding is zeker: deze jongeren hebben de toekomst van lokaal eten in handen. En bij Oijnk! blijven we ons inzetten om die verbinding elke dag te versterken.

Smakelijke groet,
Miriam Berkvens
Trotse eigenaar van Oijnk!

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 12°
    20 %
Meer weer