219+stoppende+varkenshouders+in+Nederland%2C+175+in+Vlaanderen
Nieuws
© Twan Wiermans

219 stoppende varkenshouders in Nederland, 175 in Vlaanderen

In Nederland hebben tot nu tot 219 varkenshouders definitief ja gezegd op de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus). In Vlaanderen gaat het om 175 varkenshouders.

Uit het overzicht van de aanmeldingen en deelnemingen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat er tot nu tot 553 varkenshouders zijn die een aanvraag hebben ingediend voor deelname aan de Lbv of de Lbv-plus. Daarmee komt ruim een derde deel van de aanvragen vanuit de varkenssector. De melkveehouderij kent 401 aanvragen, de pluimveehouderij 222 aanvragen, de vleeskalverhouderij 189 aanvragen en 94 aanvragers hebben meerdere takken.

Bij de varkenshouders zijn 336 aanvragen ingediend voor de inmiddels gesloten Lbv en 216 aanvragen voor de Lbv-plus, die nog openstaat tot en met vrijdag 20 december. Van één varkensbedrijf moet nog worden beslist of dat deelneemt aan de Lbv of Lbv-plus.

Meeste aanvragen uit Noord-Brabant

Noord-Brabant telt met 160 bedrijven het hoogste aantal varkenshouders dat zich heeft aangemeld voor de regeling. In Limburg gaat het om 145 varkensbedrijven, in Gelderland om 111 bedrijven en in Overijssel om 84 bedrijven. De verdeling tussen Lbv-plus en Lbv is niet bekend.

Vrijwel alle varkenshouders, in totaal 544, hebben de beslissing al in huis. Van hen hebben 219 de overeenkomst teruggestuurd, wat betekent dat ze ingaan op het voorstel. Er zijn dus nog 325 varkenshouders die moeten beslissen of mogelijk de aanvraag hebben ingetrokken.

Van alle 1.459 aanvragen voor de Lbv en Lbv-plus zijn er 57 ingetrokken. Over welke diercategorie dat gaat, wordt niet vermeld.

Twee oproepen

In Vlaanderen is tweemaal een oproep gedaan om deel te nemen aan de uitstapregeling. Na de eerste oproep hebben zo'n 240 agrarisch ondernemers een aanvraag ingediend. Uiteindelijk beslisten 156 ondernemers om ook effectief op het aanbod in te gaan en hun exploitatie stop te zetten, meldt Vilt.be. Volgens een ruwe schatting gaat het hierbij om 182.000 varkens. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 57 jaar.

Bij de tweede oproep werden de grenzen voor deelname verlaagd en konden bijna alle varkenshouders in Vlaanderen zich aanmelden. Tot nu toe hebben 340 varkenshouders zich aangemeld en 19 daarvan hebben al definitief besloten te stoppen. Kanttekening hierbij is dat de varkenshouders nog tot mei 2025 mee kunnen doen aan de regeling.

Het aantal varkens in Vlaanderen zal door de regeling verder dalen. De varkensstapel in Vlaanderen ging al van 6,3 miljoen varkens naar 5,4 miljoen varkens in 2022, een afname van 14 procent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 9°
    5 %
  • Zondag
    12° / 4°
    5 %
Meer weer