Registreren verlaagt verbruik

Een varkenshouder die precies vastlegt welke medicijnen hij gebruikt, gaat vanzelf minder verbruiken. De varkenshouders die meedraaiden in het Praktijknetwerk antibioticagebruik en registratie hebben dat duidelijk gemerkt.

Om het gebruik gemakkelijk vast te leggen heeft het Praktijknetwerk het programma Mobipig laten ontwikkelen. Dat programma werkt op iedere PDA of smartphone. In het programma is het bedrijfsbehandelplan vastgelegd. Is het nodig om een varken te behandelen, dan ziet de varkenshouder welk middel hij gaat gebruiken, welke dosis nodig is en hoe vaak hij dat moet toedienen. Via het oormerk van het dier of oormerk per hok is het heel gemakkelijk om de behandeling vast te leggen. Er zijn maar een paar stappen nodig.

In de dagelijkse praktijk blijkt het heel handig dat het programma aangeeft dat een herhaling van de behandeling nodig is. Na een eerste behandeling knapt een varken meestal al goed op. Bij de volgende ronde valt het dier niet meer op en wordt de herhaling vaak vergeten. Met de attentie die Mobipig geeft wordt een varken niet meer vergeten. Dat helpt resistentie te voorkomen.

Mobipig is dan ook een prima managementtool, concludeerde Bernard van den Hurk, verantwoordelijk voor de fokgelten en gezondheidsmanagement op Fokbedrijf Van Asten: “We hebben Mobipig naast de registratie op papier gebruikt. Het werkt echt gemakkelijk. Je krijgt hierdoor goed inzicht in waar je mee bezig bent. Het motiveert de medewerkers. Ze krijgen veel meer inzicht in het gebruik van de antibiotica. Welk middel gebruiken we, moeten we dit gebruiken of een ander middel of moeten we het zelfs niet gebruiken? Dit heeft onze gezondheidsaanpak versterkt. Mobipig laat goed zien waar je mee bezig bent en dat verbetert de gezondheid verder.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    25 %
  • Maandag
    25° / 12°
    20 %
  • Dinsdag
    28° / 14°
    0 %
Meer weer