Waardering

De stal is bijna af en dat wordt tijd. Het is namelijk tijd voor een nieuwe ritme, een nieuwe dagindeling met regelmaat. De uitloop is klaar en de varkens kunnen naar buiten. De eerste varkens zijn ook al geslacht. Ik ben thuis diepgevroren vleespakketten gaan verkopen, omdat de productontwikkeling achterloopt op schema. Het Vair Varkenshuis is nu sinds een paar weken open op zaterdag. Ondanks mijn aarzeling om een ‘winkel’ te beginnen merk ik dat ik er veel meer energie uit haal dan gedacht. Ik word er vrolijk van om te vertellen hoe we de varkens houden. Ik straal als mensen bewondering voor mijn vak uitspreken en complimenten maken over wat ik doe en hoe ik het doet.

De eerste complimenten over het vlees heb ik ook al mogen ontvangen. Het zijn kadootjes, alle opmerkingen die je krijgt. Het vlees verliest minder vocht in de pan, het is stevig verpakt, was heerlijk en lijkt verser. Nou pak maar aan, wat fijn te horen!

Dat wil toch iedereen, dat wat je doet er toe doet en dat anderen dat waarderen. Bij de verkoop van je product aan consumenten krijg je dat meteen. Ze waarderen dat je extra tijd en aandacht aan de varkens geeft. Dat je de varkens strooisel geeft en dat ze gezond en blij zijn. Samen met de mensen naar de varkens kijken. Zien hoe lui, speels en nieuwsgierig de varkens zijn. Het is samen genieten.

Naast de huisverkoop ben ik bezig met een nieuw product: een broodje Vairburger. Ik geloof erin, een prachtig product! Nog een klein beetje schaven en dan de markt op, letterlijk en figuurlijk. Ook daar zullen mensen kadootjes geven, die ik graag ontvang.

Regelmatig ontvang ik mensen, samen met het Vair-team. Groepen zoals Varkansen, Natuur en Milieu, Agentschap.nl, Urgenda, Peelhorst, Innovatienetwerk, die willen vergaderen en inspiratie op komen doen. Inspiratie over de varkenshouderij, het ondernemerschap en over duurzaamheid. Ook zij spreken bewondering uit en dat doet me goed. Ik hoop zo nog lang varkensboerin te mogen zijn, wat een leuk vak heb ik toch!

Marijke Nooijen
Varkenshoudster
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer