%27Frisse+start+met+HyCare%27
Blog
© The Schippers Group

'Frisse start met HyCare'

Afgelopen maand ben ik met mijn gezin op vakantie geweest en wordt de dagelijkse routine losgelaten. We hebben even écht tijd voor elkaar. Alles hoeft wat minder strak in een bepaalde structuur en we doen alleen het hoognodige. Na zo'n heerlijke periode vind ik het toch ook altijd fijn om weer terug te keren naar die dagelijkse routine.

Aan het einde van de vakantie neem ik dan altijd even de tijd om alles weer helemaal up-to-date te maken. Alles opruimen en schoonmaken om weer te beginnen in de dagelijkse structuur. Een frisse start. En dan kijk ik ook hoe ik zaken nog beter of efficiënter kan doen.

Bij veel varkensbedrijven zie ik hetzelfde gebeuren. De personeelsbezetting is lager vanwege vakantie en ook de ondernemer gaat er een paar dagen op uit. Als HyCare-coach doet het mij zeer om te zien dat hygiëne dan wat minder aandacht krijgt. Bedrijven blijven namelijk wel gewoon insemineren, spenen, controles lopen of vleesvarkens afleveren en biggen opleggen. Ik moet dan helaas gewoon accepteren dat we iets minder prioriteit stellen aan de centrale gang opruimen of goed schoonmaken.

Veel bedrijven zetten dan ook structureel een stapje terug in hygiëne en structuur. Maar op HyCare-bedrijven zie ik dat de structuur wel wordt vastgehouden. Dit komt mede door de begeleiding van ons team van coaches. Die coaches zorgen voor de borging van de verschillende pijlers binnen HyCare, zoals schone hokken, schoon drinkwater en protocollair werken.

Deze structuur begint bij een goede inrichting, waarbij je eigenlijk niet anders kunt dan het protocol volgen. Als een bepaald gedrag eenmaal een gewoonte is geworden, blijven mensen dit ook echt doen. Neem nu als voorbeeld het wisselen van schoeisel per afdeling. Als een bedrijf een aantal maanden HyCare is, dan zit dit zo ingebakken in de dagelijkse routine dat dit ook altijd wordt gedaan. Zelfs in de vakantie bij onderbezetting.

Dit wisselen van schoeisel wordt niet gezien als een last, maar juist als efficiënt; de gezondheid van de varkens wordt beter, waardoor veel tijdwinst wordt behaald. Het werken met gezonde varkens levert ook nog eens heel veel werkplezier op!

Afgelopen week heb ik mijn eerste bezoeken aan HyCare-bedrijven weer mogen doen. Ik word altijd enorm enthousiast als ik door een goed en schoon georganiseerd varkensbedrijf loop. Deze frisse start na de zomervakantie helpt mij weer de juiste aanpak te bepalen van de dagelijkse routine, structuur en doelstellingen op de bedrijven.

Geniet nog even van de zomer zodat je ook die frisse start kunt maken!

Mart Klijn
Manager HyCare-varkensbedrijven Europa

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer