Varkenshouders willen schoon drinkwater

Zorgen dat de varkens schoon water kunnen drinken is hoofdzaak. Varkenshouders Mark Haverkamp, Jan Steenbergen en Raymond van de Wetering hebben daartoe al vergaande maatregelen genomen op hun bedrijf.
Op fokbedrijf De Dijkgraaf begon Jan Steenbergen als eerste met een compleet nieuwe bron, ontijzeringsinstallatie en waterontharding. Maar daarmee kwam hij er niet. Watermonsters lieten zien dat het niet goed was. Het kiemgetal lag te hoog en er werden onder andere gisten en schimmels aangetoond. Spoelen met zuur en andere middelen werkte niet. Pas na de overstap naar Di-O-Clean van MS Schippers werden de leidingen schoon. Dit middel heeft geen invloed heeft op de smaak, is onschadelijk maar lost wel de biofilm in de leidingen op.

Verstopte leiding
Varkenshouder (en akkerbouwer) Mark Haverkamp was gewend om geregeld monsters te nemen van het drinkwater. Was de uitslag niet goed, dan spoelde hij een aantal dagen met zuur en leek het probleem opgelost. Achteraf blijkt dat dit maar tijdelijk was. Anderhalf jaar geleden was een leiding zelfs verstopt door de biofilm. Spoelen met zuur, waterstofperoxide en dergelijke hielp niet. De biofilm werd nooit helemaal verwijderd. Via-via kwam hij in contact met Watter, die een apparaat maken dat ter plekke Nontox maakt, een krachtig maar veilig desinfectiemiddel dat in een dosering van twee procent in de drinkwaterleiding komt. Na een week zag de varkenshouder al dat het beter ging. “De dieren waren actiever, zagen er gezonder uit. Na twee weken waren de leidingen helemaal schoon. Het water is schoon; het kiemgetal ligt onder de 100 en het aantal coli’s op nul. Dat is natuurlijk veel beter voor de gezondheid.”

Meerdere locaties
Varkenshouder Raymond van de Wetering heeft zowel zeugen als vleesvarkens op meerdere locaties. Zijn ervaring is dat het niet lukt om het drinkwatersysteem schoon te houden. “Ook al gebruik ik nooit medicijnen via het drinkwater en spoel ik de leidingen geregeld met zuur. De watermonsters die ik geregeld neem zijn meestal slecht. Dat komt volgens mij omdat er bij lagedruksystemen altijd lucht in de leiding komt en daarmee krijg je de vorming van een biofilm.”
In zijn nieuwe vleesvarkensstal heeft Van de Wetering daarom gekozen voor een systeem met hoge druk. “Door te werken met een hoge druk (3 bar) kan er geen lucht langs de nippel binnenkomen als een varken gaat drinken. De vorming van een biofilm voorkom ik hierdoor.”

Lees verder:
Zekerheid nodig
Betere groei
Hoge druk levert schoon water

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer