KDV streeft naar antibioticavrij

Het gebruik van antibiotica in de varkenshouderij terugbrengen tot nul blijkt mogelijk. InnovatieNetwerk ontwikkelde samen met Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) een aanpak waarbij samenwerking binnen de keten centraal staat. Deelnemende bedrijven snel informeren over behaalde resultaten, achterhalen van oorzaken bij knelpunten en het aanstellen van ketencoaches die bedrijven begeleiden, blijkt te werken.

In 2013 was het gebruik van antibiotica binnen KDV Keten teruggebracht met gemiddeld 76 procent bij vleesvarkens en 80 procent bij zeugen. Hiermee scoort KDV beter dan het landelijk gemiddelde: 64 procent minder in de vleesvarkenshouderij en 58 procent  minder antibiotica in de zeugenhouderij. Het aantal individuele bedrijven in KDV dat géén antibiotica gebruikt groeit gestaag.

Deze aanpak gaat KDV in de hele keten toegepassen. In 2016 verwacht het een gemiddeld antibioticagebruik van minder dan 1 dierdagdosering per jaar te realiseren. Dit betekent een reductie van ruim 95 procent. 

Op 26 juni wordt tijdens de Innovatiedag Antibioticavrije Varkensketen duidelijk hoe kansrijk deze aanpak is voor de varkenshouderij in Nederland. 

Lees ook varkensboeren koploper minderen antibiotica.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer