Biggenprijzen zijn in augustus en september flink gekelderd. “Dit effect is jaarlijks terugkerend”, constateert Paul Bens directeur bij DLV. “Maar het wordt met het jaar heftiger. De markt zit overvol met biggen, toeslagen gaan eraf en elk beschikbare stal om vleesvarkens in te houden is bezet.”
De dip in de vleesprijs die dan traditioneel vier maanden later optreedt, verhevigt waarschijnlijk ook. Experts als Bens houden hun hart vast voor de varkensprijs in december en januari 2015. “Elk jaar is dit een terugkerend probleem en laait de discussie op om de bigproductie terug te schroeven.”
Niemand neemt hierin het voortouw, omdat iedere zeugenhouder bang is om een onverhoopte meevaller te missen. “Niemand besluit om een week geen zeug te insemineren”, stelt Addy van Rooi van Van Rooi Group. “Misschien is dit wel terecht, want wij willen als varkensvleesverwerker een klant ook een week lang geen nee verkopen. Maar toch moet er iets gebeuren.”
Mogelijke oplossingen om het aanbod te beperken zijn vleesvarkens op een lager gewicht naar de slachterij brengen. De gemiddelde slachtgewichten zijn de afgelopen decennia gestegen met meer dan vijf kilo per varken tot bijna 94 kilo. Minder zwaar leveren, betekent dat er wat minder vlees op de markt komt. Maar of dit voldoende door zal tikken in de varkensprijs is zeer onzeker, gezien de grote internationale invloed op de prijsvorming.
Een andere optie om de vleesproductie tijdelijk te drukken is om in het derde kwartaal speenbiggen te gaan slachten. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door alle zeugenhouders te verplichten een bepaald percentage biggen af te laten voeren voor de slacht. “De effecten moeten we eerst inzichtelijk maken en zien te kwantificeren”, stelt Bens. “En heeft het zin, dan moeten we het nog met zijn allen zien te regelen. Het is het waard om hierover een ketengesprek aan te gaan.”
Bens en Van Rooi vertelden dit bij de sector vleesvarkenshouderij van AgruniekRijnvallei.
Lees ook: Prioriteit leggen bij mest en imago.