Watersysteem ondergeschoven kindje

Het aanleggen van drinkwatersystemen is een van de laatste klussen bij de bouw van nieuwe varkensstallen. In de praktijk moet nogal eens ter plekke uitgedacht worden hoe de drinkwaterleidingen moeten lopen. Vaak zit er dan ook tijdsdruk op en nemen varkenshouders de aanleg zelf ter hand. Dit alles is zeker niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het drinkwatersysteem en het water dat de varkens moeten drinken. Dit aandachtspunt werd aangesneden tijdens de discussieronde van het symposium Serious Farming op 20 maart.

Vakgroepbestuurder ZLTO Varkenshouderij varkenshouder Johan van Hal herkent dit probleem. “Op mijn varkensbedrijf heb ik met eigen mensen in allerijl het leidingensysteem nog aangelegd. De noodzaak van een optimaal aangelegd drinkwatersysteem is, net als bij veel collegaboeren, ook bij mij een ondergeschoven kindje.” Van Hal erkent dat het professioneler moet bij het varkens duurzaam voorzien van drinkwater met een onberispelijke kwaliteit.

Jack Jacobs van Brabant Water kopte de suggestie van Van Hal meteen in. “In de veehouderij valt nog heel veel te leren van drinkwaterbedrijven. Voordat een nieuwe woonwijk gebouwd moet worden, ligt er al een uitgekiend netwerk van drinkwaterleidingen met verschillende diameters en punten om water te kunnen spuien in de grond. Wij moeten bij elk tappunt gegarandeerd schoon drinkwater zien te krijgen.”

En dat is hoe een duurzame veehouderij er volgens Jacobs ook mee moet omgaan. “Voordat je een nieuwe stal bouwt moet je daarom al goed nagedacht hebben over het ideale leidingensysteem en de tappunten. Mogelijk kom je dan tot de conclusie dat je deze nutsvoorziening beter al kunt aanleggen voordat je start met de bouwwerkzaamheden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer