Bedrijven Straathof onder vergrootglas

De varkensbedrijven van Adrianus Straathof in Nederland zullen de komende tijd zeer regelmatig worden geïnspecteerd, meldt EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma. Aanleiding van dit verscherpt toezicht is de door Duitsland ingestelde beroepsverbod tegen Straathof. Dit verbod kreeg hij nadat er op diverse locaties van deze varkenshouder in Duitsland verschillende overtredingen waren vastgesteld. Nederland, Roemenië en Hongarije zijn inmiddels geïnformeerd over de Duitse maatregelen.

Ook in Nederland heeft Straathof een bepaalde reputatie. In de periode tussen 2007 en 2014 heeft de NVWA 14 keer verschillende Nederlandse vestigingen bezocht. Tijdens de controles werden overtredingen vastgesteld, bijvoorbeeld ten aanzien van het Varkensbesluit en de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren. In enkele gevallen was sprake was van ernstige overtredingen. Op basis van de geconstateerde overtredingen is zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk opgetreden.

Er zijn vijf toezichtrapporten opgesteld die hebben geleid tot bestuursdwang en vijf processen-verbaal. Het bedrijf heeft de geconstateerde gebreken hersteld. Bij de laatste hercontrole op 5 juni 2014 bleek op alle locaties alles op orde gebracht te zijn, schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Ondanks dat de eerder geconstateerde gebreken hersteld zijn, vindt Dijksma de mate van overtredingen zorgwekkend. De NVWA zal de bedrijven van de betreffende veehouder komende tijd dan ook zeer regelmatig blijven inspecteren. Lees meer in deze brief.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer