‘Altijd echte biest achter de hand’

Dat biggen voldoende weerstand via de biest meekrijgen, hebben Mark en Peggy van den Heuvel uit De Mortel helemaal in eigen hand. Sinds een aantal weken werken zij met de 12-uursbiest PorcaCol. Tijdens de testperiode bleek al snel dat ze met het lauwwarm water aangelengde biestpoeder gericht investeren in bigoverleving. Peggy: "Wij hebben nu altijd echte biest achter de hand voor als het nodig is."

Werpt een zeug bijvoorbeeld te vroeg en zijn haar biggen niet vitaal genoeg, dan geeft Peggy deze kleumende diertjes 12-uursbiest. “Eerst legde ik deze piepers in een kist onder een lamp. Twee op de tien biggen hield ik in leven. Maar als ik ze meteen PorcaCol geef, dan overleeft minimaal de helft. Bovendien is er veel minder stress in de kraamafdeling. Binnen een kwartier na het verstrekken van drie porties van 3 milliliter per big is het weer muisstil. Bovendien zijn de overlevers sneller vitaal en gaan ze weer eerder naar de uier.”

Maar ook als het afbiggen te lang duurt, zorgt Peggy ervoor dat ook de laatst geboren biggen biest opnemen. Zij kunnen een extra stoot energie en weerstand goed gebruiken. Niet dat de varkenshouders elke levend geboren big per se willen laten overleven. In biggen van 900 gram en zwaarder die het echt nodig hebben, willen ze graag circa 50 cent per met PorcaCol behandeld dier investeren. “Als je met zo’n kleine moeite extra rendement kunt behalen, dan doen we dat”, stelt Peggy. “Biggen boven die gewichtsgrens kunnen we gezond en economisch verantwoord grootbrengen. Tobbers worden nooit toppers.”
 

Benieuwd hoe het in de praktijk bij Mark en Peggy werkt? Kijk bij bedrijf in beeld

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer