Meer regie in bedrijfsvoering

Maximale opbrengst per vleesvarken behalen, is de doelstelling van Robert van Baal. Hij heeft een gesloten varkensbedrijf met 300 zeugen in Siebengewald. Hij levert zijn vleesrijke vleesvarkens meestal in Duitsland af omdat Duitse slachterijen beter betalen voor kwaliteit.

Een van de opmerkelijke stappen van Van Baal was het bouwen van een zeugenstal in 2007. Hij wilde zelf biggen fokken om meer grip te krijgen op de aanvoer én de kwaliteit van vleesvarkens. “Goede biggen zijn de basis voor het kunnen afleveren van bespierde vleesvarkens. Door ze zelf te fokken heb ik controle over de kwantiteit en kwaliteit”, aldus Van Baal. Hij koos destijds voor SPF PIC-zeugen, inmiddels is hij overgestapt op de vruchtbaardere Danbred-zeugen.

Problemen met  salmonella initieerde de volgende bedrijfsstap. Van Baal besloot CCM te gaan voeren, omdat het voeren van zurenmengsels de problemen met salmonella niet oploste. Door het voeren van zure CCM verdwenen de dunne mest problemen aan het eind van het groeitraject als sneeuw voor de zon.

Het telen van CCM past goed in zijn aardappelrijke bouwplan van zijn akkerbouwtak van 45 hectare. De helft van de CCM teelt hij zelf en de rest koopt hij aan. “Vlak na de oogst ligt de prijs van CCM het laagst waardoor dit gedeelte van het voer vast ligt voor de rest van het jaar”.

Door het voeren van een granenmengsel van Havens - GDP-kruimel -, die tegen dagprijs wordt afgerekend, wordt er direct van prijsdalingen geprofiteerd. Het aanvullende voer wordt aangekocht op het inkoopboek van Havens. Door deze voerstrategie heeft Van Baal zijn prijsrisico van het voer afgedekt en heeft hij meer regie over het voeren. En het levert hem ook nog ongeveer 20.000 euro per jaar op.

Bekijk ook zijn gezondheid voerenstrategie bij bedrijf in beeld.

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer