Biggenprijs+laat+flinke+daling+zien
Nieuws
© Twan Wiermans

Biggenprijs laat flinke daling zien

Vermeerderaars hebben te maken met een fikse daling van de biggenprijs. Vleesvarkenshouders nemen een afwachtende houding aan, omdat er misschien nog wel iets van de prijs af kan.

De biggenprijs van Vion daalde in week 28 met 6 euro naar 63 euro per big. De verwachting is dat de prijsdreun daarmee nog niet helemaal is geïncasseerd. Handelaren voorspellen dat er nog wel een paar euro afgaan.

Omdat maar weinig dieren naar de slachterij gaan, komen er op de vleesvarkensbedrijven weinig plekken vrij voor de biggen. Ook de export laat het nu even afweten. Dat zorgt voor veel druk op de biggenprijzen.

De prijsdaling wordt nog eens versterkt, doordat vleesvarkenshouders nu extra afwachtend zijn. Een weekje wachten levert hun een forse kostenbesparing op, redeneren zij. Dat komt hun goed van pas, nu de varkens minder opleveren dan ze hadden verwacht en ze voor de afzet van de mest hoge prijzen moeten betalen.

Spanje

Spanje wordt gezien als trendsetter in de dalende biggenprijs. In week 28 daalde de notering in Lérida met 6 euro naar 62 euro per stuk. Daarmee ligt de prijs 30 euro onder de piek van eind maart/begin april. Eind juni leek de prijs te stabiliseren op een niveau van net boven de 70 euro, maar de laatste twee weken is er ineens weer veel van de prijs afgegaan. Een handelaar bevestigt dat er al offertes zijn gedaan voor de export naar Spanje op een niveau van 63 euro exclusief btw, maar het moet nog blijken of dat niveau leidt tot zaken.

Vier maanden geleden werden volop biggen opgelegd. Toen was de verwachting nog dat varkens deze zomer duurder zouden worden. Zomers weer en het EK voetbal zouden de vraag naar varkensvlees aanzwengelen, zodat er hoge prijzen konden worden gerealiseerd. Nu blijkt dat de varkensprijs in de eerste twee weken van juli met zo'n 10 cent per kilo is gedaald.


Het ziet ernaar uit dat het herstel in de biggenmarkt vooral moet komen uit een opleving in de exportmarkt. Dus wordt direct naar Spanje en Duitsland gekeken. Bijna 90 procent van de Nederlandse exportbiggen gaat naar deze twee landen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    23° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 14°
    20 %
  • Vrijdag
    26° / 14°
    5 %
Meer weer