Protest+tegen+oppervlaktenormen+varkens+in+Spanje
Nieuws
© Carnica

Protest tegen oppervlaktenormen varkens in Spanje

De Spaanse boerenorganisaties Asaja en Coag willen uitstel van verscherpte welzijnsregels in de varkenshouderij. Ze vragen de overheid de invoerdatum van het Koninklijk Besluit 159/2023 op te rekken en oppervlaktenormen te versoepelen.

Beide landbouworganisaties willen de overgangsperiode met drie jaar verlengen tot 9 januari 2028. Zo wordt volgens hen een geleidelijkere verandering mogelijk en is het draagvlak onder de Spaanse varkenshouders groter.

Daarnaast roepen Asaja en Coag de Spaanse overheid op de nieuwe eisen aan vrije vloeroppervlakte te heroverwegen. Een gespeende big zou op 0,24 vierkante meter moeten worden gehouden – dit is nu nog 0,20 meter. Voor een vleesvarken wordt gekeken naar 0,74 vierkante meter, in plaats van de huidige 0,65 meter.

Daartoe stellen de partijen dierdichtheden voor van 0,22 vierkante meter per gespeende big. Ter vergelijking: in Nederland is dit 0,3 vierkante meter. Per vleesvarken willen ze naar 0,68 vierkante meter, in Nederland is dat 0,8. Boven de 110 kilo stellen ze 1 vierkante meter voor en voor varkens zwaarder dan 130 kilo 1,18.

Effect op productiecapaciteit

Worden de in het besluit voorgestelde oppervlaktenormen begin 2025 ingevoerd, dan kost dat voor een gemiddeld Spaans varkensbedrijf ruim 300.000 euro. De productiecapaciteit van varkenshouderijen zou 7 tot ruim 16 procent dalen.

Als een gemiddeld varkensbedrijf uitbreidt om het productieniveau op peil te houden, gaat dat meer dan 500.000 euro kosten. Dit is bovendien lastig te realiseren vanwege de regelgeving en administratieve rompslomp die komt kijken bij vergunningverlening.

Versoepeling van de oppervlaktenormen is volgens de organisaties van essentieel belang om een ordelijke transitie te garanderen en economische levensvatbaarheid van de boerderijen te behouden. Het sociaaleconomische evenwicht van grote plattelandsgebieden is ermee gemoeid.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    23° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 14°
    20 %
  • Vrijdag
    26° / 14°
    5 %
Meer weer