Biologische luchtwassers legionella-vrij

Bij geen enkele van de 36 onderzochte biologische luchtwassers, waarvan 34 bij varkensbedrijven, is de legionella-bacterie aangetoond. De omstandigheden voor deze veroorzaker van de veteranenziekte bij de mens, zijn absoluut niet gunstig. De temperatuur van het waswater bleef in de zomer op enkele uitzonderingen na onder de 21,5 graden Celsius. Vanaf deze temperatuur bestaat de mogelijkheid op het gaan groeien van de legionella-bacterie.

Omdat het een representatieve steekproef is, naar schatting draaien er 300 biologische luchtwassers in de veehouderij, is de conclusie dat ze legionella-vrij zijn met zekerheid aangetoond. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research in hun onderzoek naar de aanwezigheid van legionella in biologische luchtwassers bij stallen. Het Ministerie van Economische Zaken financierde dit onderzoek in kader van het thema ‘Stalemissies'.

De onderzoekers stipten in hun rapport wel een aantal aandachtspunten aan. Zo hebben zij bij tien locaties te lage pH-waarden van het waswater vastgesteld (< 6,5). De ondergrens is een pH-waarde van 6,5 en geldt als minimum voor een normaal functionerende biologische luchtwasser (legionell groeit eht ebste rond een pH van 7). Bij vier luchtwassers werden zelfs waarden van onder de pH 4 gemeten. Hierdoor verloopt het afvangen van ammoniak niet optimaal en bestaat het risico op een hogere uitstoot van broeikasgassen zoals lachgas (N2O) of stikstofmonoxide (NO). De onderzoekers bevelen hun opdrachtgever EZ aan dit effect nader te onderzoeken.

Ook merken ze op dat een aantal luchtwassers moeilijk toegankelijk was. Een slechte toegankelijkheid leidt er volgens hen toe dat veehouders onvoldoende controle- en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Ze dringen daarom aan op extra aandacht voor het belang van een goede bereikbaarheid. 

Lees hier het hele rapport.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
  • Zaterdag
    17° / 10°
    20 %
Meer weer