Hoewel voer onze corebusiness is, zijn er naast voer nog twee belangrijke elementen in de omgeving van het varken; water en lucht. Beide zijn beperkende elementen waarbij de meest limiterende lucht is.In de praktijk is er voldoende lucht (zuurstof) bij de varkens, maar toch gaat er van alles fout bij het bieden van een juist klimaat. Verschillen in groei tot 60 gram groei per dier per dag en een hogere voederconversie tot 0,20, kom ik tegen in de praktijk bij varkens gehouden onder identieke omstandigheden, op dezelfde locatie, dezelfde big en dezelfde voersoorten: alleen het klimaatsysteem is verschillend.
Als er op die locatie niet twee verschillende klimaatsystemen aanwezig zouden zijn, was er geen vergelijking en zou voerkwaliteit onderwerp van de discussie geweest zijn. Terecht? Nee! Begrijpelijk? Ja.
Waar ontstonden die verschillen? Een stal was uitgevoerd met een goede windbreking en bij de andere stal liet de windbreking te wensen over ondanks dat deze windbreking in de praktijk veel wordt toegepast en als goed wordt ervaren.
Sinds 2007 ben ik voorzitter van het klimaatplatform van De Heus. Dit platform heeft als doel de zwakke punten van een klimaatsysteem in kaart te brengen en te zorgen voor oplossingen. Dat team bestaat uit een aantal specialisten varkenshouderij met de specialisatie klimaat. Het belangrijkste vraagstuk is niet hoeveel kuub lucht geventileerd wordt, maar hoe een stabiel en evenwichtig stalklimaat gecreëerd kan worden om te komen tot de beste resultaten op bedrijfsniveau.
Een tip kan ik in ieder geval geven: Een goede luchtinlaat verbetert het resultaat!Rudy van den Heuvel, Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders