Goed voer maken blijft geheim van de kok
Diervoederfabrieken zijn opvallende gebouwen. Wat er in die omsloten omgeving allemaal gebeurt om goed verteerbaar voer door het maag-darmkanaal van gezonde dieren te krijgen, blijft vaak ongewis. Toch treden veevoerproducenten steeds vaker naar buiten met hun vakmanschap en beroepstrots. Ook om zich te onderscheiden.
De ene varkensvoerfabriek is de andere niet. Dat geldt onder meer voor de gebruikte technieken en technologieën om voeders te maken. Voortschrijdende kennis van het bereidingsproces en de werkelijke voederwaardering van de grondstoffen voor het dier zijn cruciaal voor de productieresultaten op het varkensbedrijf. De keuze in de kwaliteit van grondstoffen en toevoegmiddelen speelt ook een belangrijke rol bij wat in de voersilo op het boerenerf terechtkomt.
Dat geldt ook voor de stuurmanskunst van procesoperators en het samenspel tussen nutritie, buitendienst en productieleider. Dit teamwork en het vakmanschap zijn bepalend voor de toegevoegde waarde van de geproduceerde voeders voor de veehouder.
Wegers, mengers, hamermolens, walsenstoelen en perslijnen behoren tot de standaard technieken in voerfabrieken. Apparatuur om in drie stappen granen grondig te schonen van verontreinigingen en mycotoxinen zoals bij Fransen Gerrits, is niet standaard. Zo'n extra handeling is niet direct terug te zien in de voerkorrels of -kruimels. In de varkensstal is die kwaliteitsimpuls wel waar te nemen als je de signalen van de dieren goed oppikt. Hetzelfde geldt voor het met vezelfracties kunnen sturen van de gezondheid van de maag en darmen.
Toekomstgerichte diervoerproducenten onderscheiden zich met constante en voorspelbare kwaliteit en leveren van maatwerk op het boerenerf. Net als varkenshouders willen ze het optimale uit hun productielocatie halen. Ze beheersen de details van het productieproces. Verzamelen data van de verschillende processtappen en weten aan welke knoppen ze moeten draaien bij veranderende omstandigheden. Zo kan dezelfde eindkwaliteit worden behaald en de productielat stapje voor stapje hoger worden gelegd. Dat straalt af op de varkensbedrijven.
Kijken in de voerkeuken is mooi, maar goed varkensvoer maken is en blijft het geheim van de kok. Drie experts over voeding.