De kunst van spreiding beperken
Verschillen in speengewicht van biggen zijn een gegeven. Maar ook de speenleeftijden binnen koppels op zeugenbedrijven met een wekensysteem leveren soms verrassingen op. 'Het beperken van de spreiding in gewicht en leeftijd bij spenen is de kunst', zegt Hugo Peek.
Wegen van biggen bij spenen is niet het alledaagse werk van Peek, specialist biggenopfok bij Trouw Nutrition Benelux. Toch gaat hij af en toe mee de boer op om dit karwei uit te voeren als de kwaliteit van koppels te wensen over laat. 'Op het oog zie je gewichtsverschillen tussen gespeende biggen, maar als je alle gewichten hebt, staat het zwart-op-wit. Een te grote spreiding in speengewicht kan confronterend zijn voor zeugenhouders, maar het toont dan wel de noodzaak aan om actie te ondernemen.'
Peek ziet in de praktijk wel eens koppels met een ondereind van 10 procent. Dat zijn biggen die bij spenen 3 tot 3,5 kilo wegen. Als deze dieren in een groot koppel komen, dan neemt het verschil in gewicht alleen maar verder toe. Onderzoek wees uit dat biggen die minder dan 4 kilo wogen bij spenen zes weken later 4,5 kilo licht waren dan de biggen die bij spenen een gewicht hadden van boven de 5,5 kilo.
Terugleggen uit den boze
Op zeugenbedrijven met een wekensysteem worden de te lichte biggen daarom soms teruggelegd. Ze krijgen een week extra in de kraamstal om bij te trekken. Daardoor ontstaan ook nog eens verschillen in speenleeftijd en dat zorgt voor extra variatie binnen koppels. En dat is iets wat Peek liefst niet in de praktijk ziet. Hierover gaat de biggenopfokspecialist meer informatie delen tijdens de kennissessie van Varkens op dinsdag 16 november (let op: van 20.00 tot 21.00 uur!). Aanmelden daarvoor kan hier.
Leren vreten en vast voer verteren in de kraamfase en de speenbiggen goed verteerbaar voer en schoon water beschikbaar stellen op goed bereikbare plekken zijn cruciale dingen, vindt Peek. 'Je moet alles in het werk stellen om darmschade na spenen te beperken. Dan voorkom je terugval in groei, verlies van vitaliteit en het ontstaan van secundaire gezondheidsproblemen.'
Kennisuurtje
Peek gaat daar tijdens het kennisuurtje op in. Frank Haanschoten van ForFarmers schuift dan ook aan. Hij gaat in op de factor kraamzeug voor de kwaliteit van de toom gespeende biggen.
Linda Peeters van Hipra Benelux geeft inzicht in het waarom van een maatwerkplan om gezondheidsrisico's op het zeugenbedrijf in beeld te brengen.