Verenigd+Koninkrijk+blijft+belangrijk+voor+vleeshandel
Nieuws
© Twan Wiermans

Verenigd Koninkrijk blijft belangrijk voor vleeshandel

Rabobank verwacht dat de handel in varkensvlees met het Verenigd Koninkrijk gewoon doorgaat, ondanks de impact van de brexit. De Britse varkensvleesmarkt blijft interessant voor Nederlandse exporteurs.

De impact van de brexit op de totale invoer van varkensvlees had erger kunnen zijn, schrijft Eva Cocsik, specialist varkens- en rundveehouderij in Europa. 'Maar gelukkig hield de sector al rekening met mogelijke verstoringen. Daarom werd de Britse invoer van varkensvlees vanaf september 2020 al flink uitgebreid.'

Tussen het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 daalde de invoer van varkensvlees met 14 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Na de eerste drastische daling in januari 2021 (-59 procent ten opzichte van januari 2020) is de invoer vanuit de meeste landen zich aan het herstellen. Maar voor het gehele jaar valt het toch 11 procent lager uit dan in 2020. De invoer uit Nederland bleef op jaarbasis het hele jaar gelijk.

Verlies van arbeidskrachten

De Britse varkensvleessector is net als andere voedingssectoren zwaar geraakt door het verlies van arbeidskrachten uit de Europese Unie (EU), constateert Cocsik. Dit heeft ernstige gevolgen voor de verwerking en het vervoer van varkensvlees. Vleesverwerkende bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn sinds de brexit ongeveer 15 procent van hun werknemers kwijtgeraakt.

De coronapandemie, lockdowns en andere verwante maatregelen hebben daar niet bij geholpen. Rabobank noemt het moeilijk om de exacte impact hiervan te bepalen. Cocsik: 'Door de reisbeperkingen werd het voor arbeidsmigranten lastiger om tussen hun thuisland en het VK te pendelen. Ook ontstond door corona een grote vraag in andere sectoren, waardoor werknemers uit de vleesindustrie zijn overgestapt.'

Het tekort aan arbeidskrachten in de Britse vleesverwerkende industrie heeft ook zijn weerslag op het soort producten dat het VK invoert. In 2021 kelderde de invoer van varkensvlees met been bijvoorbeeld met 34.000 ton. Waarschijnlijk omdat uitbenen arbeidsintensief en zwaar werk is.

Spanningen tussen EU en VK

Om het evenwicht op de Britse varkensvleesmarkt te herstellen, moet er wat gebeuren, schrijft Cocsik. Rabobank verwacht dat de spanningen tussen de EU en het VK zullen afnemen, maar de varkensvleeshandel tussen de landen kan zich pas herstellen wanneer transactiekosten omlaaggaan en door geopolitieke ontwikkelingen.

Ten tweede noemt Cocsik de varkensvleesprijzen. Die moeten in het VK omhoog. De hogere invoerkosten, maar ook de druk op de marges veroorzaakt door inflatie in Europa moeten worden gecompenseerd. En als derde actiepunt noemt Rabobank het personeelstekort. Vooral in de vleesverwerkende industrie. De bank ziet daarin een rem op de groei van de Britse varkensvleesproductie.

Rabobank ziet kansen voor Nederlandse leveranciers in het VK, met name voor producten met een hogere waarde, bijvoorbeeld producten die aan hogere dierenwelzijnsnormen voldoen. Ook zal het personeelstekort bij de verwerkende industrie in het VK Nederlandse leveranciers een kans bieden extra toegevoegde waarde te creëren bij de verwerking.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    6° / 2°
    30 %
  • Woensdag
    10° / 6°
    5 %
  • Donderdag
    9° / 7°
    10 %
Meer weer