Speendiarree+en+streptokokken+weer+onder+controle
Achtergrond
© Koos Groenewold

Speendiarree en streptokokken weer onder controle

Ruim een jaar geleden kampte familie Nijhof met diarree en streptokokken bij de gespeende biggen. Reden om de nieuwe Vida Comfort-biggenvoeders uit te testen. Samen met gerichte aandacht voor lekker leren eten en drinken en vaccinatie resulteert dit in gezonde biggen.

Door wettelijke maatregelen met impact op de voersamenstelling liet de darmgezondheid bij de gespeende biggen te wensen over op het bedrijf van familie Nijhof. De coli-bacteriën die verantwoordelijk zijn voor speendiarree grepen hierdoor hun kans. De slechtere darmgezondheid bood ook streptokokken geregeld de kans om voor een uitbraak te zorgen. 'Dan is het nodig om eerst speendiarree onder controle te krijgen', weet Jan Nijhof. 'Anders blijven die streptokokken ook opspelen.'

Samen met ForFarmers-adviseur Pim Klein Koerkamp werd gezocht naar de oorzaak van het probleem met hulp van het Vida 6-stappenplan. Daarbij kwam dat ForFarmers net bezig was om de Comfort-voerlijn, gericht op de darmgezondheid van biggen, te optimaliseren. Dus werden ook de nog in ontwikkeling zijnde Vida Comfort-voeders ingezet.

Biestvoorziening

Het Vida 6-stappenplan begint met de biestvoorziening van de biggen. Daarmee zit het bij Nijhof goed. Stap twee is de voeropname voor spenen, het leren eten van de biggen in het kraamhok. De start was al goed met het bijvoeren van pap en daarna speenkruimel, maar in de eerste week na spenen kon de voeropname beter. Daarom werd na de pap overgeschakeld naar de vernieuwde Vida Comfort Speen, voer met minder ruw eiwit en extra additieven voor een betere darmwerking. Daarnaast krijgen de biggen er in de laatste week Vida-muesli bij. Dat is niet alleen smakelijk, de structuur zorgt ook voor een goede darmwerking. De biggen krijgen minimaal tweemaal per dag hun voerbakjes gevuld met vers speenvoer en muesli.

Door de prima voeropname en aangepaste voeders verdween speendiarree snel

Jan Nijhof, varkenshouder in Haaksbergen

Naast het juiste voer moet je volgens Nijhof wel zorgen dat je ook de andere stappen op orde hebt. Stap drie is zorgen voor een goede droge schone afdeling en schone voer- en drinkbakken. Bij stap vier krijgt de drinkwaterkwaliteit bij de gespeende biggen extra aandacht door het water aan te zuren en de leidingen geregeld te reinigen met waterstofperoxide. Voor het klimaat bij stap vijf heeft klimaatspecialist Jan van den Brink van FarmConsult de puntjes op de i gezet.

De laatste stap zes is de voeding na spenen. Na spenen krijgen de biggen nu Vida Comfort Speen in de voorraadvoerbakken en daarnaast minstens tweemaal daags nog extra Comfort Speen en muesli in extra ronde bakken, net als tweemaal daags drinkwater. Een week na spenen gaan de biggen dan over op Vida Comfort Big 1.

Speendiarree weg

De smakelijke Vida Comfort Speen en muesli stimuleren de gespeende biggen duidelijk tot eten. 'We kunnen het bijvoeren en water bijgeven daardoor snel afbouwen', zegt Nijhof. 'De voeropname is nu prima en door de aangepaste voeders verdwenen de problemen met speendiarree snel.'

Smakelijk voer zet de biggen aan tot goed eten.
Smakelijk voer zet de biggen aan tot goed eten. © Koos Groenewold

Helaas bleven de streptokokken af en toe opspelen. Nijhof: 'Dan heb je zomaar 4 procent uitval en moet je de koppel wel behandelen met antibiotica. Dat willen we niet.'

Daarom werd in overleg met dierenarts Luc Hoorninck van dierenartspraktijk Haaksbergen gekozen voor een autovaccin tegen streptokokken. Samen met de betere darmwerking zijn hierdoor nu de streptokokken ook onder controle. 'Dat komt ook omdat we ieder half jaar even checken of we nog tegen het juiste type vaccineren, anders loop je weer achter de feiten aan', vult Nijhof aan. 'Met de nieuwe voeders en de brede aanpak loopt het weer lekker bij de gespeende biggen. Die zijn nu ook duidelijk eerder op gewicht.'

Familie Nijhof voert muesli bij voor de darmwerking.
Familie Nijhof voert muesli bij voor de darmwerking. © Koos Groenewold

Bedrijfsgegevens
Familie Nijhof heeft een bedrijf met 1.200 zeugen en ruim 3.000 vleesvarkens in het Overijsselse Haaksbergen. Daarnaast houden ze vleeskuikens. Sinds zes jaar werkt de familie met vrijloopkraamhokken bij de zeugen. Om de zeugen vrij rond te kunnen laten lopen, is het van belang dat de biggen naar het nest gaan. Dat lukt met een prettig warm nest en een koele omgeving. Daarnaast is bijvoorbeeld een strikte selectie op moedereigenschappen nodig.

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    6° / 6°
    90 %
  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 4°
    20 %
Meer weer