Ondanks+laag+aanbod+blijft+prijs+vleesvarkens+stabiel
Nieuws
© Twan Wiermans

Ondanks laag aanbod blijft prijs vleesvarkens stabiel

Hoewel er weinig aanbod van vleesvarkens is, laten de prijzen nog geen stijging zien. Dat komt vooral door de weersomstandigheden, stelt vicevoorzitter Eric Stiphout van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). 'Als de zon vaker gaat schijnen, moeten de prijzen wel aantrekken. Zeker omdat er evenementen aankomen als het EK voetbal.'

Varkenshandelaar Jan Vernooij rekent zeker op stijgende prijzen van vleesvarkens, als het weer barbecueweer is. Maar ze stijgen ook zonder mooi weer, verwacht hij. 'Het aanbod vleesvarkens is simpelweg laag. Als er de afgelopen drie weken geen slachtdagen waren uitgevallen, was dat nu al duidelijk geweest.'

Stiphout: 'Het aanbod kan dit jaar verder dalen, als varkenshouders stoppen of door de hoge mestafzetprijzen dit najaar geen varkens opleggen.'

Export naar Spanje

Belangrijkste oorzaak van het lage aanbod van vleesvarkens is de hogere biggenexport naar Spanje. 'Zelfs gesloten bedrijven hebben door de goede prijzen biggen geëxporteerd', ziet Vernooij.

Dat blijkt ook uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In week 2 van dit jaar gingen meer dan 52.000 biggen naar Spanje, bijna 11.000 meer dan in dezelfde week vorig jaar. Tot en met week 20 gingen er zo'n 100.000 biggen meer naar Spanje dan vorig jaar.

Duitsland grootste afnemer

De export naar Duitsland daalde met bijna 40.000 biggen. Toch blijft dit land met 1,05 miljoen biggen de grootste afnemer van Nederlandse varkenshouders. Naar België gingen minder biggen, maar naar Oostenrijk en Roemenië juist meer. In totaal steeg de export met ruim 77.000 biggen.

De vleesvarkensexport steeg naar vooral Duitsland. De afname van slachthaken loopt daar nog achter op de daling van de varkensstapel. Vanuit Nederland zijn in de eerste twintig weken van dit jaar bijna 333.000 vleesvarkens naar Duitsland geëxporteerd. Dat zijn er 34.000 meer dan vorig jaar.

De stijging ging deels ten koste van de export naar België. In de eerste twintig weken van dit jaar steeg de export in totaal met bijna 20.000 vleesvarkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    23° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 14°
    20 %
  • Vrijdag
    26° / 14°
    5 %
Meer weer