'Reuring door gemaakte keuzes'
Een nieuw kabinet is aan de slag gegaan met hopelijk andere inzichten en ideeën over hoe een transitie in de landbouw tot stand moet komen. Of is deze transitie helemaal niet nodig en lost het gemaakte probleem zichzelf op? Vergrijzing en marktwerking zijn moeilijk te sturen en zullen altijd invloed hebben, ongeacht welke keuzes we maken. Desondanks moeten we het nieuwe kabinet een kans geven en kunnen we hopelijk positief zijn over hun beleid in deze landbouwtransitie.
Nu zijn wij drukdoende met het uitvoeren van de plannen van de vorige kabinetten. Denk hierbij aan de stalaanpassingen voor emissiereductie voor 1 januari 2028, waarvan sommige provincies deze datum al naar voren hebben gehaald. Verlagen van de stikstofdepositie op de natuurgebieden is ook een thema dat volop in uitvoering is. Het vorige kabinet heeft veel geld beschikbaar gesteld om bedrijven rond de gevoelige Natura 2000-gebieden alsook daarbuiten op te kopen en te saneren.
Het opkopen van veehouderijen heeft ook grote gevolgen voor mij en vele anderen met mij die in de primaire sector werken. Maar ook voor de medewerkers van bedrijven om die agrarische bedrijven heen. Ook mijn baas heeft op het laatste moment besloten om met de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties mee te doen. Het gebrek aan toekomstperspectief op deze locatie is zijn belangrijkste reden om zich aan te melden voor de opkoopregeling. Vergunningstrajecten duren veel te lang en de terugverdientijden van investeringen brengen veel risico's met zich mee. Ook zijn leeftijd en het ontbreken van opvolging spelen mee. Het is een moeilijke beslissing voor hem geweest, maar in mijn ogen begrijpelijk.
Voor mij betekent zijn besluit om te gaan stoppen dat ik aan het einde van het opgestelde tijdspad op zoek ga naar een nieuwe uitdaging. Ruim 28 jaar werk ik als bedrijfsleider op een vleesvarkensbedrijf, specifiek met brijvoer en bijproducten. Zelf zeg ik altijd dat ik niet met varkens moet werken, maar mag werken. Dat alles geeft mij stof tot nadenken.
Het is net als bij het kabinet en bij mijn baas dat ik keuzes moet maken die bepalend zijn voor mijn toekomst. Blijven doen waar ik goed in ben of een nieuwe uitdaging aangaan? Ik zie wel wat de toekomst brengt, 't kumt zoals 't kumt.
Jan van de Weem
Voorzitter studieclub Vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo