%27Rekenwonder+Jan%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Rekenwonder Jan'

Op 20 juli hebben wij een bijzonder mens en collega verloren in de vorm van Jan Kerkhof. Veel te jong en nog midden in het leven. Op zo'n plots afscheid had zelfs ons rekenwonder Jan niet geteld.

Op dat moment lag namelijk zijn vakkundige bijdrage voor een artikel in het vakblad Varkens al bij de post. In woord en beeld heeft Jan daar nog gepassioneerd aan meegewerkt. Gelukkig konden we online snel een boodschap plaatsen om de lezers alvast voor te bereiden, als ze het artikel lezen en de foto's met Jan (en Kim) in actie zien.

Naast het enorme verdriet bij ons, maar zeker ook bij zijn familie, schakelden we toch snel met zijn directe naasten om die publicatie te bespreken. Deze vakinhoudelijk bijdrage van Jan zou op de deurmatten vallen kort na zijn overlijden. Dat zou pijnlijk en confronterend voor zijn gezin kunnen zijn. Zij vonden het juist een eer, want 'onze Jan, ons vader, was altijd met cijfers bezig; de keuzes moesten kloppen op basis van de feiten'.

Juist hierin zit een stuk van zijn enorme vakmanschap dat we over willen brengen naar klanten, maar ook naar onze collega's: blijf altijd analyseren en rekenen. Doe dat bij elke keuze die je maakt in de stal. Of het nu gaat om het spenen op een ander moment of het in gaan zetten van een luxer en duurder of juist goedkoper voer; blijf rekenen.

Het laatste kengetal dat Jan bij ons had gecreëerd en geïntroduceerd, was hier weer een goed voorbeeld van: kilo's zeugenvoer per kilo gespeende big. Hiermee kom je nauwkeurig bij de werkelijke voerefficiëntie van een zeug. Daar werd/wordt door vermeerderaars nog te weinig naar gekeken en op gestuurd.

Jan combineerde veel praktische kennis met een enorme rekensnelheid. In no time wist hij alles terug te rekenen naar voerwinst en/of saldo. Dit gebruikte hij in de keuzes voor het voer en de adviezen die hij aan onze klanten gaf. Het gemis van Jan is een zware dobber. Zijn altijd inspirerende kijk op zaken laten we binnen ons familiebedrijf voortleven. Boerenverstand gebruiken en blijven rekenen, zou Jan zeggen.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 15°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 16°
    80 %
  • Zaterdag
    23° / 17°
    20 %
Meer weer