%27Hittestress+zelf+voorkomen%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Hittestress zelf voorkomen'

Dat er na het drijfnatte voorjaar nog een hittegolf kwam, had ik niet verwacht. Dus moest ik afgelopen weekend echt aan de slag om te zorgen dat de koeling weer werkte. Want zonder de koeling zouden onze drie katten die in de vakantie binnen moeten blijven het te warm krijgen.

Een leiding zat verstopt. Daardoor liep er geen water door de convectoren die in de zomer samen met de ingebouwde ventilatoren als koeling fungeren. Daarmee warmen ze dan ook de bron van de warmtepomp weer op, zodat we in de winter zuiniger kunnen verwarmen. Ik had al eens eerder geprobeerd het probleem op te lossen, maar dat was niet gelukt.

Dus nu opnieuw een poging gewaagd, want een monteur hoefde ik niet te proberen te bellen. Monteurs zijn met vakantie of hebben de komende weken geen tijd, want het is niet echt een noodgeval. Dus heb ik de leiding waar de verstopping in zat losgekoppeld en de hogedrukspuit erop gezet. Hm, dat leek niet te werken. Ook een trekveer in de leiding duwen, zoals ik al eerder heb gedaan, hielp niet. Net als proberen om de leiding leeg te blazen.

Ik wist even niet hoe verder. Dan helaas toch maar een monteur proberen in te schakelen of wachten tot na de vakantie? Toen kreeg ik het lumineuze idee om maar eens te proberen om niet de ingaande, maar de uitgaande leiding proberen leeg te krijgen. Alleen kon ik daar met de stofzuiger niet bij. De trekveer wilde er aan die kant niet in door een paar knietjes in de leiding. Dan maar met druklucht proberen. Ja, er kwam een flinke gulp water uit. Nog een paar keer goed doorblazen en het leek erop dat de verstopping weg was.

Dus alles weer waterdicht aan elkaar gebreid, water in het systeem en kijken of het werkt. Dat was gelukkig het geval. Ik heb geen monteur nodig gehad, maar ik ga na de vakantie nog wel vragen of ik de verstopping van de tegenwoordig best wel dunne leidingen kan voorkomen. Misschien moet een deel worden vervangen om het te voorkomen.

Want voorkomen is beter dan genezen. Ik kan dan misschien veel zelf, maar heb toch liever dat alle installaties gewoon goed werken. De warmtepomp krijgt dan ook een jaarlijkse onderhoudsbeurt, maar daar zit de cv-installatie niet bij en dat moet dan toch ook maar eens.

Hopelijk werken bij u op het varkensbedrijf de koelinstallaties goed. Dat is goed voor het welzijn van uw varkens die dat zullen belonen met betere prestaties. Voor het geval u ook op een welverdiende vakantie gaat: veel plezier.

John Lamers
Redacteur Varkens

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 15°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 16°
    80 %
  • Zaterdag
    23° / 17°
    20 %
Meer weer