%27Ook+samen+levenslang+leren%27
Blog
© Koos Groenewold

'Ook samen levenslang leren'

De ontwikkelingen in de varkenshouderij staan niet stil, integendeel. Om op de hoogte te blijven van de laatste kennis, volgen we allemaal opleidingen, cursussen en wonen we bijeenkomsten bij. Het najaar lijkt daarvoor de aangewezen periode.

Zo staan er voor mij bijvoorbeeld een enkele internationale veterinaire trainingen op het programma waaronder een studiereis naar Denemarken. Vorige week was ik bij een bijeenkomst over het optimaliseren van overlegstructuren samen met de varkenshouder. Hierbij ging het vooral om de driehoek varkenshouder, vertegenwoordiger(s) uit de diervoedersector en dierenarts(en).

Toch bekruipt me regelmatig het gevoel dat de boodschappen en kennis waarmee we zowel individuele bedrijven als de sector vooruit willen helpen, afgelopen decennium niet wezenlijk zijn veranderd. Misschien zelfs wel het afgelopen millennium. Aandacht voor zowel externe als interne biosecurity blijft onverminderd een punt van aandacht. Overleggen van biggen en mengen van verschillende leeftijden zijn misschien wel de belangrijkste speerpunten.

De bijeenkomst 'voer en veterinair, tegenstanders of teamspelers' over de samenwerking in de driehoek ondernemer-voer-veterinair was een kans om weer een stapje verder te komen. Lessen uit de aanpak van het reduceren van het antibioticagebruik in de varkenshouderij kunnen worden vertaald naar manieren om ook andere (gezondheids)issues op varkensbedrijven aan te pakken. Bijvoorbeeld om je boodschap aan te passen aan het type persoon met wie je in gesprek bent. Maar eigenlijk is dat ook niets nieuws onder de zon.

Wat duidelijk naar voren kwam: maak duidelijke afspraken over wie voor een bepaalde taak verantwoordelijk is. De mensen uit de periferie denken al snel dat de varkenshouder dit vrijwel altijd is, maar de aanwezige varkenshouders dachten daar toch duidelijk anders over: het draait om gedeelde verantwoordelijkheid. Dus: ga met elkaar in gesprek en blijf ook samen levenslang leren.

Herman Prüst
dierenarts bij Boehringer Ingelheim Animal Health

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    70 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    60 %
Meer weer