Brazilië werkt aan nationaal programma duurzame varkensproductie
Brazilië gaat een nationaal programma ontwikkelen voor integraal duurzame varkensvleesproductie. Wageningen University & Research (WUR) is ingeschakeld om het project met de naam Brazilian Integrated Sustainable Pork (BRISPork) te ontwikkelen.
De belangstelling voor het project is groot. Grote integraties zoals Brasil Food, JBS en Aurora Cooperative werken al aan duurzaamheidsprogramma's voor onderdelen van de keten. De meerwaarde van BRISPork zit in het feit dat het de hele keten omvat: van grondstoffenteelt, voerproductie en varkenshouderij tot verwerking, inclusief transport en opslag.
Daarnaast is de insteek om in BRISPork een breed scala aan duurzaamheidselementen op te nemen. Naast de CO2-footprint en biodiversiteit gaat het om de water footprint, ontbossing, kinderarbeid en gezinsinkomen van de boeren. Naar verwachting worden enkele tientallen indicatoren meegenomen in het project.
Uniforme herkenbaarheid en certificering
De Braziliaanse industrie is sterk gericht op export en sorteert met de benadering voor op de toenemende vraag naar aantoonbaar duurzaam geproduceerde producten. De meerwaarde voor de industrie moet naast de integratie van thema's komen te liggen in de uniforme herkenbaarheid en certificering.
De inbreng van WUR is tot nu toe beperkt tot een verkenning. Deze is gefinancierd vanuit een Seed Money Project van de Topsector Agri & Food. In de tweede helft van 2024 wordt gewerkt aan financiering en organisatorische vraagstukken. Als dit lukt en het project begint in 2025, dan trekt WUR hierin samen op met het Braziliaanse onderzoeksinstituut Embrapa.
Uitrollen ervaringen
WUR ziet in de internationale samenwerking mogelijkheden om opgedane ervaringen uit te rollen. Bovendien gaat het om het integreren van een verscheidenheid aan duurzaamheidselementen, wat nog een methodologische uitdaging is voor de onderzoekers.
WUR noemt het denkbaar dat het project ook inzichten oplevert die in Nederland bruikbaar zijn. Vooral omdat het project duurzaamheid in de volle breedte omvat. Daardoor levert het mogelijk ook input voor bedrijven voor het voldoen aan de duurzaamheidsrapportages vanuit de Europese verplichtingen vanuit de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).