%27Schuren+en+verven+met+varkens%27
Blog
© Quinten van Ooijen

'Schuren en verven met varkens'

De blaadjes kleuren rood, geel en oranje, nachten met vorst staan voor de deur en de kachel kan weer aan: het is alweer oktober. Wat een heerlijk weer was het zaterdag. We zijn nog druk bezig met de verbouwing van ons huis. Met dit weer de hele tijd binnen bezig zijn, vind ik zonde. Gelukkig moesten de buitenkozijnen nog een lik verf krijgen. Met een fijn herfstzonnetje op mijn rug begon ik met schuren en daarna met verven. Een rustig werkje, waarbij ik mijn hoofd kan leegmaken.

Terwijl ik aan het schilderen was, dacht ik terug aan mijn stage bij Varkens, alweer drie jaar geleden. We gingen langs bij het Alles van het varken-winkeltje Oijnk! in het Brabantse Veghel. Daar kwam ik erachter dat in veel producten varkens zijn verwerkt. Niet alleen het vlees dat we kennen, maar ook allerlei producten die ik nu gebruik tijdens de verbouwing. Wist je dat er varkensharen in kwasten zitten? Deze haren zorgen voor een goede verfafwerking. Ook schuurpapier is een verrassend voorbeeld; daar zit vaak varkensbottenlijm in.

Ik blijf me erover verbazen dat deze dieren ons op zoveel manieren helpen. Hoewel ik veehouderij studeerde, wist ik dat helemaal niet. Dit laat me dan ook weer zien hoe belangrijk het is om informatie te blijven delen. Niet alleen binnen de sector, maar ook daarbuiten. Want als ik als veehouderijstudent niet wist op welke manieren varkens worden verwerkt in ons dagelijks leven, dan zullen er nog veel andere mensen zijn die niet weten op welke manieren varkens ons iets te bieden hebben. Deel daarom leuke weetjes en feitjes met mensen in uw omgeving. Want hoe gaaf is het dat één dier bijdraagt aan zoveel producten?

Is er iemand aan het klussen? Vertel dan over de bijdrage van varkens aan kwasten, schuurpapier en behanglijm. Is iemand helemaal weg van verzorgingsproducten? Ook daar zitten vaak varkens in, bijvoorbeeld in de vorm van glycerine. Zo kan ik nog wel even doorgaan met producten waarin varkens zijn verwerkt. Wilt u daar meer over weten? De Nederlandse ontwerper Christien Meindertsma onderzocht welke producten er van één varken kunnen worden gemaakt in haar onderzoek Pig 05049. Een tip om eens op te zoeken en te lezen als het een keer echt herfstweer is.

Quinten den Hertog-van Ooijen
Varkens-freelancer en eigenaar van Buitengewoon Content

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    13° / 5°
    20 %
  • Zondag
    13° / 9°
    20 %
  • Maandag
    12° / 5°
    50 %
Meer weer