%27Kan+het+alstublieft+wat+minder%3F%27
Blog
© Jan van de Weem

'Kan het alstublieft wat minder?'

En dan bedoel ik niet het verminderen van het aantal varkens, kippen of koeien. Ook niet het verminderen van de uitstoot van stikstof of CO2. Nee, ik bedoel het gekissebis over wat er gaande is in de Haagse politiek alsmede daarbuiten. Ik vind dit erg zorgelijk omdat bij alles waarover wordt gesproken of geschreven een toon klinkt of het glas halfleeg is.

Wie de landbouwbegroting van 2024 volgt merkt dat bijna alle partijen loodrecht tegenover elkaar staan, maar allemaal het beste voor hebben met de agrarische ondernemingen. Feitelijk hebben ze het beste met de boeren voor, als deze maar naar de pijpen dansen van hun idealen. Naar deze boeren wordt maar mondjesmaat geluisterd en dat wordt afgedaan met ja knikken en nee doen.

Kranten en andere media doen hier graag in mee en in hun ogen is het glas bijna leeg. Het lijkt of niemand nog iets goeds doet. Ze smullen als politici stuntelen omdat ze nog te weinig ervaring hebben. Begrip en respect leggen het af tegen het scoren van kijkcijfers op tv en volgers en lezers in de media.

Mensen, politici, ga alstublieft constructief samenwerken of ga desondanks weer polderen om dit hele landbouwbeleid te maken tot een beleid dat goed is en vooral duidelijk voor boeren en natuur. Maar ook voor de burgers die een betaalbaar vol boodschappenmandje verdienen. Als iedereen wat water bij de wijn doet tot een meer dan halfvol glas, moet het kunnen slagen.

Jan van de Weem
Voorzitter studieclub Vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    16° / 13°
    50 %
  • Woensdag
    16° / 11°
    10 %
  • Donderdag
    15° / 9°
    5 %
Meer weer