Meer sojabonen geteeld in Europese Unie
De productie van sojabonen in de Europese Unie neemt dit jaar met 8 procent toe tot 13 miljoen ton. Die verwachting spreekt Donau Soja, de promotieorganisatie van de Europese eiwittransitie, uit.
Na een dip in 2020 heeft de Europese sojaproductie weer een stijgende lijn te pakken. Vorig jaar werd al een flinke sprong gemaakt; de productie steeg van 9,8 miljoen naar 12,1 miljoen ton. Dit jaar is het areaal – en daarmee ook de productie – verder toegenomen.
Vooral Oekraïne levert dit jaar een grote bijdrage aan de stijging van de sojabonenproductie in de Europese Unie. Volgens Donau Soja stijgt de productie in het land met bijna 25 procent naar 5,9 miljoen ton. Daarmee is de teelt in Oekraïne meer dan verdubbeld ten opzichte van 2020.
Het totale Europese areaal komt dit jaar 10 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 1,15 miljoen hectare.
Weersextremen
Sojatelers in de Europese Unie hadden dit jaar te maken met tegenvallende opbrengsten. Dat geldt met name voor de telers in Midden-Europa en in het oosten van de Europese Unie. Hitte en droogte hebben de opbrengsten in Servië en Roemenië gehalveerd. De totale sojaoogst in de Europese Unie is met 3,4 procent gedaald tot minder dan 2,8 miljoen ton.
'Het toegenomen areaal en de grote oogst in Oekraïne kunnen de verliezen van de extreme weersomstandigheden compenseren. We verwachten daardoor een recordoogst sojabonen van ruim 13 miljoen ton in de Europese Unie', aldus Susanne Fromwald van Donau Soja. Wereldwijd wordt er ongeveer 425 miljoen ton soja geproduceerd. De Europese Unie importeert jaarlijks zo'n 35 miljoen ton.
Fromwald ziet mogelijkheden om het areaal in Duitsland flink uit te breiden. Vorig jaar was nog sprake van een krimp bij de oosterburen. Met 10 procent minder areaal daalde de productie daar met 3,1 procent, tot 125.000 ton. Nu er nieuwe rassen beschikbaar zijn om de teelt richting het noorden uit te breiden, ziet ze een 'groot potentieel' in Duitsland.