
Duitsland blijft achter met varkensnotering
Nederlandse slachterijen bereiden zich voor op een daling van het varkensaanbod. Het pokerspel lijkt te beginnen gezien het uiteenlopen van de varkensnoteringen. Inzet: de stroom varkens richting Duitsland ombuigen en eigen slachthaken beter te vullen.
In Nederland zijn twee onderscheidende noteringen bij varkensslachterijen. De notering van Vion en die van de overige varkensslachterijen. Vion noteerde over 2024 gemiddeld 1,922 euro per kilo geslacht gewicht, de slachterijen Compaxo, Westfort en Pali Group noteerden gemiddeld 1,840 euro per kilo en Van Rooi Meat zette een prijs van 1,845 euro neer.
Met toeslagen wordt dat verschil in de markt gecompenseerd, anders zouden varkenshouders stapelgek zijn om hun varkens bij de vier minder noterenden af te zetten. Dat is een schimmig spel van onder meer week- en koppeltoeslagen om de juiste marktprijs voor de varkens te betalen. Maar dat terzijde.
In de eerste tien weken van dit jaar liggen de gemiddelde noteringen van de Nederlandse slachterijen over de hele linie een stuk lager, maar ontstaan ook onderlinge verschillen. Vion noteerde tot en met begin maart gemiddeld 1,655 euro per kilo geslacht gewicht, Compaxo 1,567 euro, Van Rooi Meat 1,576 euro, Westfort 1,584 en Pali Group 1,571 euro.
Dat Westfort ineens gemiddeld 1,7 cent meer heeft betaald, vergt een toelichting. Door een stijging van 16 cent per kilo in week 10 strooide Westfort zand in de ogen van de andere varkensslachterijen. Die deden er namelijk slechts 3 tot 4 cent of zelfs helemaal niets bij. Westfort verwerkte een toeslag in de basisnotering en ineens noteerde de Utrechtse vleesverwerker maar liefst 7 cent boven Vion.
Ongekend. En dus zou je verwachten dat alle vrije vleesvarkens in die week hun weg zouden vinden naar IJsselstein. Maar zo zit de varkensmarkt niet in elkaar. Wel is het duidelijk dat slachterijen speldenprikken naar elkaar aan het uitdelen zijn om 'vrije' varkenshouders te paaien.
Strijd om exportvarkens
Waarom? Een van de redenen is om slachtrijpe varkens die weggaan voor export aan de haken te krijgen. Zo blijven Duitse slachterijen achter bij het uitbetalen van vleesvarkens.
De gemiddelde vleesnoteringen van varkensproducentenorganisatie VEZG en vleesverwerker Tönnies zijn over het afgelopen jaar identiek: 2,075 euro per kilo geslacht gewicht. In de eerste tien weken van dit jaar noteren beide gemiddeld 1,75 euro per kilo varkensvlees. Dat is een negatief verschil van 32,5 cent per kilo. Nederlandse slachterijen zijn gemiddeld rond de 5,5 cent per kilo minder gedaald.
Bovendien wil de varkensnotering in Duitsland al weken niet van zijn plaats komen: het verstorende effect van het mond-en-klauwzeerincident bij de oosterburen ebt duidelijk na. Met de stijgende weeknoteringen in Nederland kruipt de notering naar die van Duitsland toe.
Denen zakken slechts 17 cent
Opvallend is het verschil in de gemiddelde varkensnoteringen in Europese landen in de eerste tien weken van dit jaar in vergelijking tot 2024. Net als in Duitsland is België koploper noteringdaler met 32,5 cent per kilo. Bij de belangrijkste Europese varkensproducent Spanje is de prijsval 18 cent en in Denemarken 'slechts' 17 cent.
Denemarken bungelt wat betreft noteringen al jaren onderaan in Europa en zet alle zeilen bij om de productie van vleesvarkens in eigen land te houden. Hiertoe kondigde de Deense varkensvleesreus Danish Crown begin maart extra maatregelen aan waaronder varkens zwaarder afleveren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners


Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl


