Waterbuffels+in+Duitse+Brandenburg+besmet+met+mond%2Den%2Dklauwzeer
Nieuws
© Pixabay

Waterbuffels in Duitse Brandenburg besmet met mond-en-klauwzeer

Drie waterbuffels in Märkisch-Oderland in de Duitse deelstaat Brandenburg zijn overleden als gevolg van een besmetting met mond-en-klauwzeer (MKZ). Dat blijkt uit onderzoek door het Nationaal Referentielaboratorium voor mond-en-klauwzeer van het Friedrich Loeffler Instituut (FLI).

Alle elf overige waterbuffels op het bedrijf worden gedood, meldt Bild. Op boerderijen in de buurt lopen nog eens vijftien evenhoevigen gevaar. Het FLI gaat dit onderzoeken. Rond het getroffen bedrijf zijn een beschermingsgebied van 3 kilometer en een toezichtsgebied van 10 kilometer ingesteld.

Volgens het onderzoeksinstituut kan MKZ niet op mensen worden overgedragen. De ziekte is alleen besmettelijk voor evenhoevigen, zoals runderen, schapen, geiten en varkens. Ook sommige evenhoevigen in dierentuinen kunnen MKZ krijgen. Behandeling is niet mogelijk. Bij een uitbraak moeten alle evenhoevigen op een bedrijf worden gedood en vernietigd.

Lang geleden

De laatste uitbraak van MKZ in Duitsland was in 1988 in de deelstaat Nedersaksen. De laatste uitbraak in Europa was in 2011 in Bulgarije. Daarvoor werd het Verenigd Koninkrijk getroffen door een grote MKZ-uitbraak in 2001, gevolgd door Frankrijk, Ierland en Nederland na een kalvertransport. In ons land werden in 2001 zo'n 300.000 dieren gedood, vooral door, deels preventieve, ruimingen.

Het MKZ-virus blijft endemisch in Turkije, het Midden-Oosten en Afrika, veel Aziatische landen en delen van Zuid-Amerika. Illegaal geïmporteerde dierlijke producten uit deze landen vormen een constante bedreiging voor de Europese landbouw.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer