
Meer terugkerende problemen bij Vertrouwensloket dierenwelzijn
Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren heeft in 2024 92 meldingen ontvangen waarin het welzijn van landbouwhuisdieren in het gedrang kwam. Dat aantal is te vergelijken met voorgaande jaren. Maar wat het loket als een 'zorgwekkende' ontwikkeling beschouwt, is de toename van het aantal meldingen dat een herhaling betreft. Waar in 2023 nog 17 procent van de meldingen terugkerende problematiek betrof, is dit in 2024 gestegen naar 29 procent.
Deze toename suggereert dat veehouders meer moeite ervaren om zich te herstellen van eerdere moeilijkheden. Interim-voorzitter Dirk Bruins van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren stelt dat deze cijfers duiden op structurele problemen binnen de veehouderijsector.
'Deze cijfers onderstrepen de blijvende uitdagingen binnen de sector. Structurele obstakels, zoals terughoudendheid van banken bij financieringen en beperkte vergunningsmogelijkheden voor stalaanpassingen, maken het voor sommige bedrijven onmogelijk om door te gaan. In alle diersectoren zien we dat bedrijfsbeëindiging soms de enige overgebleven optie is', licht Bruins toe.
Slechts 6 procent over varkens
Uit het jaarverslag van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren blijkt dat van de 92 meldingen in 2024 71 agrarische bedrijven daadwerkelijk begeleiding hebben gekregen van het Vertrouwensteam. De meeste meldingen gingen over rundvee. Slechts 6 procent van de meldingen bij het Vertrouwensloket had te maken met varkens.
Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren heeft diverse specifieke knelpunten geïdentificeerd, waaronder een verslechtering van de dierenverblijven als gevolg van mestproblematiek en melkveebedrijven die langdurig geen melk leveren zonder dat dit officieel is gemeld.
De complexiteit van de gemelde situaties illustreert de aanzienlijke uitdagingen waarmee veehouders worden geconfronteerd. Daarnaast constateert het Vertrouwensloket een groeiend aantal meldingen met betrekking tot bedrijven die publiekelijk toegankelijk zijn, zoals boerencampings.
Integrale benadering
Vaak liggen psychosociale of financiële problemen ten grondslag aan de verminderde zorg voor de dieren. Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren hanteert daarom een integrale benadering, waarbij niet alleen het welzijn van de dieren, maar ook dat van de veehouder centraal staat in de geboden hulp.
Bruins benadrukt ook positieve ontwikkelingen: 'We zien gelukkig ook positieve ontwikkelingen. Erfbetreders weten het Vertrouwensloket steeds beter te vinden en er is een groeiende bereidheid om problemen bespreekbaar te maken. Die openheid is cruciaal om tijdig passende hulp te bieden.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Er is momenteel geen poll beschikbaar.