Stallenwedstrijd voor een beter imago (6/6)

De manier waarop stallen in het landschap staan, spelen een belangrijke rol bij het imago van de sector. Daarom schreef rijksadviseur voor het landschap Yttje Feddes een wedstrijd uit getiteld ‘een mooie nieuwe varkensstal’. Vijf teams ontwierpen zes stallen. Een overzicht van de inzendingen.

Inzending team Utrecht

Het Eiland van Schalkwijk - Randstedelijk boeren

Utrecht

De familie Uijttewaal woont al sinds 1420 op het Eiland van Schalkwijk. De biologische varkenshouderij is gericht op dierenwelzijn in combinatie met goede opbrengsten en op de diversificatie van de inkomstenstromen. Zo komt er een bezoekerscentrum en kleinschalige, recreatieve ontwikkeling met overnachtingsmogelijkheid gekoppeld aan de Hollandse Waterlinie.

Op termijn wordt ook een rundveehouderij toegevoegd waarmee het grasland van de polder een bestemming krijgt. Ook de opgewekte energie, gezuiverd water en nutriënten uit de biovergister en de toeristische en educatieve diensten zijn producten die het bedrijf levert.

De innovatie in deze varkensstal is het open low-tech systeem dat altijd werkt en eenvoudig door de boer zelf in eigen beheer te realiseren en te onderhouden is. Hierdoor kan er goedkoper gebouwd worden.

De stallen liggen rond een binnenplaats met beplanting waar de meeste bedrijfshandelingen zich afspelen.
Bij het ontwerp is rekening gehouden met de typologie van de polder. Zo is de traditionele kapvorm voor stallen gedraaid en zijn de overspanningen relatief klein gehouden. Hierdoor kan laag gebouwd worden, tot maximaal 7 meter. Het verwijderen van bestaande stallen en de positie van de nieuwe stal in de polder levert vrij zicht op het bedrijf.

Sterke randvoorwaarden als licht, ruimte, strooisel, de basisbehoeften van het dier, zijn leidend. De eisen voor 1-ster worden ruimschoots gehaald. Naast de openheid en toegankelijkheid van het bedrijf, biedt de grote ruimte de mogelijkheid voor het publiek om verschillende vormen van varkenshouderij te verkennen.

Het bedrijf zal gebruikmaken van producten uit de streek; snoeiafval, bermgras en stro als strooisel voor de varkens en voor de biovergister. Overtollige partijen van een nabijgelegen koekfabriek dienen als voer voor de varkens. In de streek wordt afzet gevonden voor het vlees bij slagers en restaurants.

Bekijk de inzendingen van de andere teams:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    25 %
  • Maandag
    25° / 12°
    20 %
  • Dinsdag
    28° / 14°
    0 %
Meer weer