Lagere kosten door fermentatie

Het verstrekken van gefermenteerd voer zorgt voor een besparing op voerkosten van 0,50 tot 1,30 euro per big en 3 tot 5 euro per afgeleverd vleesvarken. Dat stelde Bas Philipse van For Farmers-Hendrix tijdens het Inno+ symposium ‘Het varken als kachel’.
Het toevoegen van melkzuur aan het rantsoen – middels fermentatie - draagt bij aan een gunstigere voederconversie en daarmee lagere voerkosten. Ook zorgt gefermenteerd voer voor een betere darmgezondheid bij biggen. Dit zorgt voor lagere medicijnkosten en minder uitval.

Tijdens het fermentatieproces wordt glucose door melkzuurbacteriën (microben) omgezet in melkzuur. “Graan wordt in een fermentor op het bedrijf gemengd met warm water en een vloeibare melkzuurbacterie. Een proces van 24 uur fermentatie levert circa 20 kilogram melkzuur per ton graanmengsel op, met een waarde van ongeveer 50 euro”, licht Philipse toe.

De pH van het mengsel wordt tijdens het proces van 6,0 naar maximaal 3,5 gebracht. “Het is van belang de pH zo snel mogelijk te laten dalen zodat ongewenste bacteriën zoals coliformen geen kans krijgen.”
Het gebruik van warm water – ongeveer 35 graden – is volgens Philipse onontbeerlijk. “Dan schiet je al na acht uur fermentatie onder de kritieke pH-grens van 4,5. Bovendien is bij een watertemperatuur van 35 graden de melkzuurproductie drie keer hoog als bij gebruik van water van 21 graden.” Om het water op temperatuur te brengen kan – via een warmtepomp en warmtewisselaar – de warmte van het varken worden benut.

Tijdens het symposium “Het Varken als Kachel” draaide alles om een efficiënter gebruik van grondstoffen en energiebronnen, het verbeteren van diergezondheid en het beheersen van kosten. Het symposium vond plaats in het nieuwe bedrijfspand van Inno+ in Paningen. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer