Specialiseren in biggenvoer

Biggen kunnen voer nog lang niet zo goed verteren als oudere varkens. Daarom is het volgens De Heus van belang het voer te maken in een speciale biggenvoerfabriek. Grondstoffen en processen zijn zo pefect af te stemmen op de voedingsbehoefte van biggen.

In Andel staat de biggenvoerfabriek die complete voeders en biggenvoerconcentraten maakt voor De Heus en dochteronderneming Koudijs. In de fabriek komen alleen grondstoffen binnen die geschikt zijn voor biggen. Bijvoorbeeld hoogwaardige soja, speciaal geselecteerde tarwe en gerst. Ruwe vetten komen er niet binnen, maar geraffineerde olie juist weer wel evenals zuivelgrondstoffen.

Alle processen in de fabriek zijn afgestemd op het maken van enkel biggenvoer. Zo worden alle granen bij inname nogmaals geschoond. Daarmee verdwijnen kaf en verontreinigingen en dus ook de bronnen van mycotoxines. De maalfijnheid hangt af van de soort grondstoffen: eiwitrijke grondstoffen worden bijvoorbeeld heel fijn gemalen. Daarnaast is bij het persen van de korrels de temperatuur niet te hoog. Zuivelgrondstoffen die in het biggenvoer verwerkt worden, blijven hierdoor intact. Bovendien worden korrels niet te hard, zodat ze in de maag goed uit elkaar vallen.

Doordat alleen biggenvoeders in de Andelse voerfabriek worden gemaakt, zijn de onderlinge verschillen niet groot. Overschakelen naar een ander biggenvoer uit het assortiment, verloopt hierdoor gemakkelijk. Zo perfectioneert De Heus het voeren op de behoefte van de biggen. Ben Oelbrandt (Koudijs), Albert Timmerman (De Heus) en Rob van Schie (Koudijs) vertelden dit tijdens het symposium ‘Een andere kijk op darmgezondheid’ van De Heus en MSD.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer