Ja, ik ben trots!

Mijn roots liggen in de varkenshouderij en daar ben ik trots op. Ik ben geboren op een varkensbedrijf en heb varkenshouderij gestudeerd aan de HAS. Hierna heb ik 20 jaar in de voerwereld gewerkt en vijf jaar in het onderwijs. Gepassioneerd en met focus op de varkenshouderij.

Trots op de Nederlandse varkenshouderij, dat ben ik, zeker toen ik afgelopen najaar in Amerika was. Daar bezocht ik enkele varkensbedrijven en sprak met ondernemers. Mijn conclusie: we kunnen de varkenshouders daar met twee vingers in de neus aan. Het management van Nederlandse varkenshouders is stukken beter, varkens zijn beter gehuisvest én het medicijngebruik is hier aanzienlijk lager. Amerikaanse varkenshouders verbazen zich erover hoe wij varkens kunnen houden met zo weinig medicijnen.

Maar trots ben ik ook als ik als examinator de Proeve van Bekwaamheid afneem bij veehouderij leerlingen. Deze leerlingen gaan op een topniveau varkens verzorgen of worden vol ambitie varkenshouder. Of als al die buitenlandse bezoekers zie bij VIC Sterksel of de studenten uit verre oorden die gaan studeren aan de Wageningen UR. Ze komen hier Champignons League varkenshouderij bekijken om het vervolgens zelf te gaan spelen.

Ik hoop van harte dat alle varkenshouders en varkenshoudsters in Nederland ook trots zijn op de sector. Trots is een machtig bezit. De Ierse rockband U2 vertolkt dit in ‘Pride’ volgens mij perfect. Ze kunnen je alles afnemen, behalve je trots.

Pieter Swinkels
Coach LEAN in de veehouderij

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer