Afleverstrategie, big en voer

De big, de afleverstrategie en het voer zijn de belangrijkste factoren voor optimaal resultaat. Dat zegt Arjan Verbeek, bedrijfsleider op het vleesvarkensbedrijf van Gerard Driessen in Lierop. 

"Vier jaar geleden zijn we begonnen met de huidige biggen van een vaste fokker. De biggen hebben een Toppie-select eindbeer als vader. Uitgangspunt van de zeugenlijn is een Topigs 20 zeug uit eigen aanfok. Dit resulteert in een sterke/gezonde big met lage uitval en lage dierdagdosering."

Arjan is goed tevreden met deze big, waarin de kracht ligt in een juiste prijs/kwaliteit verhouding. Bedrijfseconomisch past deze big prima.

De laatste jaren is de afleverstrategie steeds verder verfiijnd. Dat is een belangrijk aspect voor het behalen van de huidige goede AutoFOM klassering met het laatste half jaar 1,010 punten gemiddeld. Waarbij er gelten en beren worden geleverd en ook fokkerijrestproducten.

Deze resultaten hangen verder samen met de keuzes in het rantsoen/voeding en in veterinair/biosecurity beleid (fokkerij/mesterij).Broodmelange is hierin een onderdeel. Het voordeel van Broodmelange is vooral dat het een product is dat “gemakkelijk” werkt, met al zijn pluspuntjes. Het is een prima product wat in brijvoer zeker aan kwaliteit bijdraagt, maar is uiteraard geen wondermiddel.

Zie ook de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer