Varkens in de 17 belangrijkste varkenslanden in de EU worden steeds zwaarder geslacht. Dat blijkt uit Eurostatcijfers tot en met 2015. Het gemiddelde slachtgewicht van een vleesvarken ligt in dat jaar op bijna 90 kilo. In 2010 was het slachtgewicht bijna 1,5 kilo lager. In vijftien EU-landen is die trend van steeds zwaarder maken van vleesvarkens te zien. Alleen in België en Duitsland zijn vleesvarkenshouders de dieren op dezelfde slachtgewichten af blijven leveren. De slachtgewichten in 2010 en 2015 zijn in België en Duitsland gelijk gebleven: respectievelijk 94,5 kilo en 93,7 kilo.
In Nederland stijgt het slachtgewicht ook duidelijk. In 2010 was het slachtgewicht gemiddeld 92,4 kilo tegen 88,6 kilo EU-breed. In 2015 was het gemiddelde slachtgewicht van Nederlandse vleesvarkens opgelopen naar 94 kilo, iets meer dan 4 kilo boven het Europees gemiddelde. In 2016 lag het slachtgewicht in ons land weer 0,5 kilo hoger (94,5 kilo). In de eerste 22 weken van 2017 ligt het gemiddelde slachtgewicht in Nederland zelfs fors hoger: 96,1 kilo, blijkt uit cijfers van RVO.nl.
Europese buitenbeentjes wat betreft slachtgewicht zijn Italië met zijn extreem zware slachtvarkens en Portugal met extreem lichte. In Italië is het slachtgewicht traditioneel flink hoger dan in andere landen, maar ook dat is aan het stijgen. In 2010 wogen de geslachte Italiaanse varkens 126,5 kilo en in 2015 zelfs 131,4 kilo. In Portugal woog een geslacht vleesvarken in 2010 de helft van een Italiaans varken: 64,5 kilo. Portugese varkens zijn 6 jaar later ook 2,5 kilo zwaarder geworden.
Lees ook dit bericht.