Hongaars MKZ-contactbedrijf met 10.000 varkens preventief geruimd
Bij de vijfde uitbraak van mond-en-klauwzeer in Hongarije is ook een varkensbedrijf getroffen. Het bedrijf met 9.888 varkens had nauw contact met het vijfde door MKZ getroffen melkveebedrijf dieren.
Het melkveebedijf met 875 dieren (eerder werd melding gemaakt van 3,487 dieren) bleek op 17 april besmet met MKZ. Enkele koeien toonden tijdens het melken verschijnselen van MKZ, de tepelhuid liet los. Dat vertelde vertelde de Hongaarse professor Gyula Balka van het Pathologische Departement van de Diergeneeskundige universiteit in Budapest tijdens een webinar georganiseerd door het Swine Health Information Center, waarvan National Hog Farmer verslag doet,
Balka vertelde dat de uitbraak op het vijfde melkveeberijf onverwachts kwam omdat het bedrijf strikte bioveiligheidsmaatregelen had genomen. Het bedrijf kreeg onder andere een extra elektrische omheining rondom en de medewerkers bleven sinds de eerste uitbraak in Hongarije op het bedrijf. Ook verjaagden ze voortdurend vogels om insleep te voorkomen. Het bedrijf In Rábapordány ligt daarbij hemelsbreed zo'n 40 kilometer van Kisbajcs waar de eerste MKZ-uitbraak plaatsvond net als van de andere drie uitbraken. Het ligt daarmee ook ruim buiten de bewakingszone van die eerste uitbraken.
Besmettingsbron nog vraagteken
Hoe het bedrijf besmet is geraakt is nu de vraag. Er lopen meerdere onderzoeken naar de mogelijke herkomst van het MKZ-virus. Na de eerste MKZ-uitbraak op 7 maart was er 20 dagen lang geen nieuwe uitbraak en leek het of het hierbij bleef. Die hoop is achterhaald. Bij de onderzoeken wordt ook gekeken of er mogelijk sprake is van een opzettelijk binnengebrachte besmetting.
De koeien en varkens op het vijfde bedrijf zijn geruimd en begraven omdat er geen kadaververwerkingsinstallatie op korte afstand is. De plaats waar de dieren worden begraven wordt door militairen bewaakt. Dat blijkt volgens Balka nodig omdat er toch mensen op af komen die foto's of video's proberen te maken, zelfs met drones.
In de met MKZ besmette regio zijn volgens Balka niet zoveel varkensbedrijven gevestigd. Dat is volgens de professor een goede zaak omdat de bedrijven hun varkens na een voorafgaande test wel mogen leveren, maar de slachterijen weigeren de dieren. Daarom ontstaan er nu welzijnsproblemen en liggen er soms al varkens van 150 tot 160 kilo in de stallen.
Lees ook
Meest gelezen
Blogs



Bedrijf in Beeld
Partners


Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl

