Afdelingen op een varkensbedrijf goed van elkaar isoleren voorkomt verspreiding van het PRRS-virus. Dit onderdeel van de HyCare-aanpak is waarschijnlijk het allerbelangrijkste bij het tegengaan van deze lastige ziekteverwekker en kan er voor zorgen dat een PRRS-druk op een varkensbedrijf aanzienlijk daalt.
Op twee varkensbedrijven die werken met de HyCare-aanpak heeft MS Schippers bloedonderzoek uitgevoerd. Het ene bedrijf is een praktijkbedrijf met 7.000 vleesvarkensplaatsen. De ene helft van het bedrijf werkt al helemaal volgens de HyCare-aanpak, de andere helft is nog conventioneel. Het tweede bedrijf is het proefbedrijf van Schippers zelf, waarbij de gezondheidsstatus is vergeleken met het bedrijf waar de biggen vandaan komen.
PRRS-onderzoek
Op zowel het proefbedrijf als het praktijkbedrijf is er een duidelijk verschil in PRRS-status. Zowel de antistoffen (aangetoond met Elisa-onderzoek) als het PRRS-virus (aangetoond met PCR-test) scoren veel beter in de HyCare afdelingen ten opzichte van de conventionele afdelingen. Op het praktijkbedrijf zijn verder alle omstandigheden hetzelfde: het voer, klimaat en de varkens zijn gelijk.
Isoleren belangrijkste
De HyCare-aanpak bestaat onder andere uit het coaten van vloeren, goed reinigen en ontsmetten en continu zorgen voor schoon drinkwater. Die maatregelen zijn belangrijk om de verspreiding van ziekten te voorkomen. “Voor het beperken van de verspreiding van het PRRS-virus is het isoleren van de afdelingen waarschijnlijk de allerbelangrijkste maatregel”, verwacht Arjan Wermink, HyCare coach bij MS Schippers. “Bij de HyCare-aanpak heeft iedere afdeling eigen schoeisel, kleding en materialen. Je wast de handen als je van de ene naar de andere afdeling gaat. En gangen maak je structureel schoon na het verplaatsen van varkens. Door deze aanpak voorkom je dat je ziektekiemen van de ene naar de andere afdeling verspreidt. Je krijgt als het ware allemaal kleine stalletjes op je bedrijf. Dat heeft een groot effect op de verspreiding van het PRRS-virus.”
Lastige ziekte aanpakken
Het verschil in PRRS-besmetting tussen de conventionele aanpak en HyCare-aanpak lijkt duidelijk aan te geven dat ook een lastige ziekte als PRRS is aan te pakken. PRRS is een lastige ziekteverwekker omdat deze bijvoorbeeld ook via de lucht binnen kan komen. Of via mensen, dieren en materialen. Een goede externe en interne bio-security - zoals bij de HyCare-aanpak - kan dan toch het verschil maken. Om te bewijzen dat de HyCare-aanpak werkt, gaat MS Schippers aanvullend onderzoek doen.
Lees ook
Meest gelezen
Deelstaat Brandenburg legt vaccinbank voor MKZ aan
Gisteren, 10:12
Blogs
'2025: een toekomstgerichte sector'
16-01-2025
'De stille vijand'
09-01-2025
Bedrijf in Beeld
Partners
Griep niet langer seizoensgebonden
Ceva Santé Animale
Natuurlijk voer besparen bij zeugen en biggen met robuustere darmen
Speerstra Feed Ingredients
Stelling
Loading
Nieuws van NieuweOogst.nl
Afzet rundermest drijft aantal mesttransporten op
Gisteren, 15:14
Brandenburg activeert MKZ-vaccinbank
Gisteren, 09:49
Ondanks afbouw toch slag om de arm rond MKZ
Gisteren, 08:05